С камбанен звън България отбелязва един век от края на Първата световна война

Kамбанен звън ще огласи София в 13:00 часа - така България ще се включи в международното отбелязване на 100 години от края на Първата световна война, съобщи британското посолство в София. Инициативата е на Обединеното кралство, подкрепена от правителството на Германия.

С този символичен жест държавите изразяват благодарността си за края на Голямата война и постигнатия мир - също както на 11 ноември 1918 г. църковните и други камбани в Англия, които стоят замлъкнали по време на Първата световна война, зазвъняват, за да разпространят добрата вест за постигнатото примирие.

С благословията на Българската православна църква освен с камбанен звън благодарност за края на войната ще бъде изразена и с молебен за мир. Той ще се състои на 11 ноември в 11:30 часа в столичния храм "Света Мина".

Посолствата на Великобритания, Ирландия, Германия, Италия и Франция в България също ще отдадат почит на загиналите тази неделя с годишна възпоменателна церемония на територията на своите военни гробове на Централните софийски гробища.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини