Шпионски скандал между Австрия и Русия

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц потвърди, че бивш полковник от въоръжените сили на страната е заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщава РИА Новости.

Той добави, че министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл е отменила посещение в Русия в началото на декември. 

Курц подчерта, че този случай "няма да подобри отношенията" с Русия.

Канцлерът остро осъди подхода на Русия и подчерта, че "шпионажът е недопустим".

Австрийският военен министър възнамерява да се свърже с руското военно аташе заради случая. Отделно се съобщава, че руски представител е привикан във външното министерство на Австрия.

Местни вестници пишат, че задържаният полковник от австрийската армия в продължение на 30 г. е предоставял тайни на Русия. Сътрудничеството с руското разузнаване продължило до 2018 г.

Според Kronen Zeitung, позовавайки се на източници от австрийското военно министерство, полковникът събирал информация за австрийските ВВС, артилерийските системи, за мигрантската криза, а също така подробна информация за редица висши военни. На всеки две седмици австрийският полковник се свързвал с руснак на име Юрий. Полковникът от Залцбург получил 300 000 евро за разкриването на тайните. Първият контакт между полковника и руснаците е бил установен по време на визита в Техеран през 1988 г. Руснаците са били особено заинтересовани от изтребителите Eurofighter.

Австрийските власти получили информация за шпионажа от чужда разузнавателна служба.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини