Бебетата, родени в болница, имат по-беден чревен микробиом

Децата, родени вкъщи, могат да имат по-разнообразни чревни бактерии, е установило ново проучване. Тази разлика може да окаже влияние върху имунитета и метаболизма на растящия човек.

Когато бебето се появи на света, бързо се колонизира от микроби, включително трилиони бактерии, гъбички и вируси, които се заселват в тялото му. Тези невидими съквартиранти са човешкият микробиом, а тези в червата се смята, че играят особено важна роля в храносмилането и имунната система.

Все още има много неща, които не знаем за човешкия микробиологичен процес, включително как се установява и как се променя с течение на времето.

Някои изследователи предполагат, че прекалено чиста среда в началото на живота, каквато е стерилната болница, може да повлияе неблагоприятно на развитието на детето. Досега обаче повечето проучвания са били ограничени до болницата и все още не е ясно каква роля може да играе средата на раждане в създаването на микробиома.

За да разбере това, новото проучване последва 35 кърмачета и техните майки един месец след раждането. От тях 14 деца били родени у дома и 21 в болница, всяко едно дете е родено по естествен път и изключително кърмено след раждането – два важни начина, по които майката може да предаде микробиома си.  Освен това никоя от майките не е била лекувана с антибиотици и всички те са имали незабавен контакт „кожа с кожа“ с бебетата си, кърмени малко след раждането.  През целия период изследователите периодично събирали вагинални тампони и изпражнения от майките, заедно с проби от бебетата.

В сравнение с бебетата, родени у дома, новородените деца имат по-малко разнообразие от чревна флора и тази разлика се наблюдава през целия месец, показват резултатите.

„Причините за разликите между бебета, родени вкъщи и в болници, не са известни, но ние предполагаме, че може да се включат общите интервенции в болницата като къпането в ранна детска възраст и антибиотичната профилактика на очите или факторите на околната среда,  като асептичната среда на болницата“ , казва старшият автор Мария Глория Домингез-Бело, изследовател в Университета „Рутгърс“ в Ню Брунзуик.

Тези резултати показват, че бебетата, родени в болници, са незабавно изложени на по-малко микроби и поради това имат по-малко разнообразие на микроби през първия месец от живота си.

Но нека да бъде ясно – въпреки че учените са установили, че антибиотиците, изкуственото хранене, раждането със секцио и сега раждането в болница променят микробиома на детето, все още не е ясно дали тези промени са опасни или дълготрайни.

И въпреки че разнообразието на чревна флора се смята за най-здравословно, изследователите все още не са единодушни как микробиомът засяга имунитета и причинява болести.

Проучванията показват, че ако микробиомът не се развие правилно, може да увеличи риска от затлъстяване, диабет, астма и чревни възпалителни нарушения по-късно през живота. Но какво означава да се развива правилно? И по-малкото разнообразие от флора в червата означава ли, че ще има последици за здравето по-късно в живота на детето?

Необходими са повече изследвания, но новото проучване предполага, че преосмислянето на болничната среда, така че да прилича на домашни условия, може да бъде от полза.

Проучването е публикувано в Scientific Reports.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
17 окт 2019
Последни новини