Безпрецедентна стачка на служителите на Google в целия свят

Служителите на Google от цял свят организират безпрецедентнa стачка за участие в протест срещу отношението на технологичния гигант към жените, съобщава Би Би Си.

Те настояват за няколко ключови промени относно действията на компанията при случаи на сексуален тормоз, включително да се прекрати задължителен арбитраж - ход, който може да позволи на жертвите да внасят съдебен иск.

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай е заявил пред служителите, че подкрепя правото им на протести.

Разбирам гнева и разочарованието на много от вас. Напълно съм ангажиран да се постигне напредък по проблем, който съществува от много дълго време в нашето общество...и, да, тук в Google, подчертава той в имейл до всички служители.

Чашата преля през миналата седмица, когато вестник "Ню Йорк таймс" излезе със статия, че един от ръководителите на компанията е получил 90 милиона долара, след като е напуснал Google, въпреки че компанията приема отправените към представителя обвинения в сексуално посегателство. Анди Рубин, известен като "създателя" на мобилната операционна система Android, отрича обвиненията.

Във вторник друг шеф на компанията, който е част от изследователската лаборатория на Google, също подаде оставка. Ричард ДеВол се е възползвал от жена, която наскоро е била интервюирана за работа. Позицията е била такава, че жената трябвало да докладва на ДеВол. Той не е коментирал обвиненията от оставката, но в миналото нарече инцидента "лоша преценка".

Най-малко други 48 служители са уволнени заради сексуален тормоз, но не са получили обезщетение, обяви Пичай. Той призна, че статията на "Ню Йорк таймс" е "трудна за четене".

Протестиращите днес остават бележка на бюрата си, в която пишат на колегите си: "Не съм на бюрото си, защото излизам с други колеги да протестираме срещу сексуално посегателство, лошо поведение, липса на прозрачност и работна култура, която не работи за всеки".

Те имат официални искания към ръководството на Google: Ангажимент за прекратяване изплащането на пари на обвинени в сексуален тормоз и равни възможности за всички; прозрачни публични доклади, разкриващи сексуален тормоз; процес за безопасно и анонимно подаване на сигнали при сексуален тормоз; представител на служителите да заема пост в борда на директорите; прекратяване на задължителните арбитражни случаи на тормоз и дискриминация за всички настоящи и бъдещи служители и др.

Задължителният арбитраж е клауза в трудовия договор между работодател и служител в Силициевата долина, според която всички спорове се решават в рамките на компанията, а не чрез други методи, включително и в съд.

Критици на тази клауза заявяват, че тя се използва не само за защита репутацията на компанията и обвинени, но също така принуждава жертвите да мълчат - не могат да обжалват решението или да предприемат допълнителни действия.

30% от служители на Google са жени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини