Михаил Жлобицки - младежът, който взриви бомба във ФСБ

Руските власти са идентифицирали младежа, който взриви бомба в областното управление на руската Федерална служба за сигурност в Архангелск.

Младежът влязъл в сградата и извадил от чантата си самоделна бомба, която избухнала в ръцете му. Той беше тежко ранен при взрива и почина от раните си. Пострадаха и трима служители на службата за сигурност. 

Нападателят е идентифициран като 17-годишния Михаил Жлобицки. Беше разпространена и негова снимка от охранителните камери в областното управление на ФСБ. 

Младежът е учил в политехнически техникум в Архангелск, съобщи Интерфакс, позовавайки се на свои източници. 

Бабата на Михаил обяснява пред руската служба на Би Би Си, че знае какво е направил внукът ѝ, но не разбира каква може да е причината за действията му. Тя разказа, че той не пушел и не пиел, ходил редовно на училище. 

Разследващите определиха взрива като терористичен акт. Мотивите за нападението не са известни. 

Тази сутрин обаче в чат, използван от анархисти, се е появило съобщение, че ще има взрив в сградата на ФСБ. 

Съобщението е изпратено от потребител с името "Валерьян Панов". "Причините за вас са напълно ясни. Тъй като ФСБ ... (изнаглява), фабрикува дела и измъчва хора, се реших на това", написал той. 

В съобщението се казва, че взривното устройство няма дистанционно управление и трябва да се задейства ръчно. 

Не е ясно кой точно е пуснал съобщенията. 

Според Би Би Си "Валерьян Панов" е активен в чата поне от септември, като е пускал рецепти за направата на взривни устройства. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини