Откриха изумруд с гигантски размер за над 2,5 млн. долара

Изумруд с тегло 5655 карата, оценен на около 2,5 млн долара е намерен в рудник в Замбия  Той е бил открит от геолога Дебаприя Ракшит и шахтьора Ричард Капета. 

Камъкът тежи 1,1 кг и е с "изключителна чистота и идеално балансиран златисто-зелен отенък".

Изумрудът е получил името Inkalamu - лъв на езика бемба. Той в открит в мината Кейгам - най-голямата изумрудена мина в света, 75% собственост на производителя на лондонския скъпоценни камъни Gemfields.

Скъпоценният камък ще бъде продаден на частен търг в Сингапур следващия месец, след като бъде запечатан пред държавни служители в Замбия и транспортиран до Далечния изток.

Основната част от изумрудите в света се добиват в Замбия, Колумбия и Бразилия. Търсенето на замбийски изумруди е голямо, особено в Европа. От гигантския Inkalamu със сигурност ще бъдат изрязани и шлифовани изумителни скъпоценни камъни, от които бижутерите ще създадат своите шедьоври.

Това не е най-големият изумруд, той отстъпва на Insofu - Слона, 6225-каратов изумруд, намерен през 2010 год. също в Замбия.

Изумрудите в Кейгам са се образували преди повече от 450 милиона години, когато рядка комбинация от минерали и магма е създала подходящите условия за растеж на кристалите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини