Враните могат да създават сложни инструменти от множество части (видео)

Враните могат не само да използват единични предмети като инструменти - те могат също да си правят инструменти от множество части, които сами по себе си са безполезни.

Това удивително наблюдение на изследователите е описано в статия, публикувана в Nature Scientific Reports.

Вече знаем, че семейство Вранови (Corvidae) - гарвани, врани, свраки, сойки - са способни да осъзнават причина и сведствие, да решават многостъпкови пъзели, да планират бъдещето и дори да изработват прости инструменти от пръчки и хартия.

Но изготвянето на сложни инструменти е нещо, което досега е било наблюдавано само при примати - по-специално хора и човекоподобни маймуни, подчертава ScienceAlert.

 

Дори и на децата им трябват няколко години, за да научат това умение, защото когнитивно това всъщност е доста сложно. То изисква способността да се предвидят свойствата на предметите и да се установи разсъждавайки последиците от тяхното съчетаване, преди да се направят инструментите.

Затова тази способност се смята за доста важен етап от еволюцията на мозъка.

Затова съобщението, че птиците имат такива умения е удивително.

"Наблюдението е забележително, защото враните го правят тези комбинации без никаква помощ или обучение, а сами са се досетили", разказва орнитологът Август фон Байерн (Auguste von Bayern) от Института за орнитология към обществото "Макс Планк" и Оксфордския университет.

Екипът провежда изследванията си върху осем Новокаледонски врани (Corvus moneduloides), птица, известна със своята интелигентност.

В началото на птиците е показана невиждана досега от тях прозрачна кутия - пъзел, който трябва да решат, за да извадят от нея парче храна. Кутията има тясна пролука от едната страна, наоколо са оставени достатъчно дълги пръчки.

 

Не след дълго птиците разбират как да вкарат пръчката в дупката и да извадят храната отваряйки кутията.

Щом птиците разбраха как да използват кутията, тя се пълни с нова храна, но този път няма дълги пръчки.

Вместо дълги пръчки учените оставят предмети, които са твърде къси поотделно, но които биха могли да се комбинират, за да се направи достатъчно дълъг инструмент, за да достигнат до храната. Елементите приличат на разглобени пластмасови спринцовки с разделени резервоари и бутала.

Без никаква помощ, четири от враните (наречени Tumulte, Tabou, Mango и Jungle) се сетиха как да вкарат частично буталото в цилиндъра, за да направят по-дълъг инструмент, с който може да достигне храната. И го направиха за много кратко време - в рамките на 4-6 минути работа.

"Птиците действат по видимо целенасочен начин, те използват инструментите, за да вземат храната веднага след тяхното създаване", пишат изследователите в своята статия.

 

"С изключение на индивид, Манго, птица с очевидно променлива мотивация, другите решаваха задачата три последователни пъти след първия им успех". Манго отказва да участва в 2 последващи опита, но след това продължава успешно.

Манго, както се оказа, изглежда е "мрачен гений". В следващите изпитания, когато трябва да се създават инструменти с повече от две парчета - Манго многократно слобява инструменти от 3 или 4 парчета и успешно ги използва, за да достигне до храната.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини