САЩ прехвърлиха в Европа голяма партида боеприпаси

Изображение 1 от 3

    Във военната база Рамщайн в Германия е пристигнала най-голямата пратка боеприпаси и военно снаряжение от 1999 година досега, съобщи командването на ВВС на САЩ в Европа.

    Партидата е пристигнала със 100 контейнера, боеприпасите и снаряжението ще бъдат използвани в рамките на Европейската инициатива за сдържане и ще осигурят разширяване на американското присъствие в Европа. Част от доставените военни материали ще бъдат прехвърлени и във военните резерви на ВВС на САЩ в Европа.

    От края на 20 век досега не е имало доставка от такъв мащаб, птбелязва Дейвид Щуд, началник на отдела за операции по боеприпасите. 

    "Това е най-големият товарен превоз по рода си от операция Allied Force, който се състоя през 1999 г.", каза той, като се пприпомня 78-дневна кампания, в която самолети извършиха над 900 полета за борба с етническото прочистване в Източна Европа. "Мунициите, които получихме, ще бъдат използвани за бъдещи операции и развиват присъствието на европейско командване на американските ВВС", 

    Артър Мирик - началник на полетите с боеприпаси, допълва, че запасите ще бъдат използвани за подкрепа на Европейската инициатива на НАТО за ограничаване на насилието и ще увеличат военния резерв на военновъздушните сили в Европа. Целта е да се увеличи реакцията и готовността чрез предварително позициониране на боеприпасите, горивото и оборудването, за да подобри способността на Министерството на отбраната на САЩ да осигури бърз отговор срещу заплахите, предизвикани от агресивни действия.

    "Ние сме основен възел във въздушните линии на американските военновъздушни сили в Европа с въздушните сили в Африка, така че нашата основна задача е да се снабдяваме с боеприпаси, където трябва - навреме", казва Мирик. "Това са боеприпаси в реалния свят, за да изпълнят реалните цели."

    През юни 2018 година страните от НАТО приеха концепцията "Четири по 30", според която до 2020 година на територията на ЕС ще бъдат дислоцирани 30 механизирани съединения, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораби на НАТО, като тези войски да могат да бъдат задействани за 30 дни или по-бързо в случай на необходимост.

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини