Високите хора са по-застрашени от рак, защото имат повече клетки

Високите хора за по-застрашени от развитие на рак, защото в тялото им има повече клетки, в които могат да се появят опасни мутации, твърди новопроведено изследване.

Предишни изследвания също откриха връзка между високия ръст и развитието на определени видове рак. Според тях всеки 10 см от височината в рамките на типичния за хората диапазон, увеличават риска с около 10%. Подобна връзка е открита и при кучета – по-големите породи са по-застрашени от определени заболявания.

Учените предлагат няколко възможни обяснения, включително, че определени растежни хормони биха могли да играят роля едновременно в определяне на ръста и развитието на рак, или че факторите на околната среда като храненето и заболяванията през детството може да са определящи.

“Една от основните хипотези бе, че в ранните етапи от живота се случва нещо, което прави човешките клетки по-податливи на рак, и което случайно допринася за по-високия ръст”, казва Леонард Нани, професор по биология от Калифорнийския университет.

Но според него сега всичко се свежда до размера: високите хора просто имат повече клетки, в които нещо би могло да се обърка.

Изследването на Нани е базирано на основните модели за развитието на рака, при които в хода на живота в клетките на тялото се проявяват мутации. Ако се появи определена мутация, това води до разивитие на определен вид рак. Теорията твърди, че наличието на повече клетки или повече деления на една клетка, увеличават риска от рак.

Нани сравнил общия риск при мъжете и жените да развият рак от какъвто и да е вид с нарастване на височината с прогнозните изчисления, базирани на броя клетки в тялото.

Резултатите разкрили, че очакванията му са в унисон с наблюденията от живия живот – с 13% по-висок риск при жените за всеки 10 допълнителни сантиметра височина, в сравнение с 12% от наблюденията и 11% по-голям риск при мъжете, в сравнение с 9% в реалния живот.

Като цяло повишен риск, свързан с ръста, бил наблюдаван при 18 от общо 23 вида рак. Според Нани при някои видове не се открива връзка с ръста, защото ефектът на височината е маскиран от други причинители като човешкия папилома вирус, в случая с рака на маточната шийка.

И все пак според Нани, откритията демонстрират, че броят на клетките в тялото е от значение. “Дали ръстът се дължи на добрата диета или, защото родителите са били високи – това няма значение – всичко опира до броя на клетките”, казва той, и признава, че разликите в ръста обясняват само частично защо мъжете са по-застрашени от определени видове рак, в сравнение с жените.

Изследването довело и до няколко изненадващи резултати: меланомата – вид кожен рак демонстирала, много по-силна връзка с ръста от очакваното- нещо, което според Нани може би се дължи на факта, че по-високите хора се характеризират с по-високи стойности на растежния хормон IGF-1.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
22.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
22.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
22.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
22.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
22.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
22.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
22.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
22.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
22.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
22.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
22.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
22.09.2019
Последни новини