Неврофизиолози: Кучетата разбират отделни думи и запомнят смисъла им

  "Отдавна знаем, че кучетата разбират някои аспекти от човешката реч, тъй като могат да се научат да изпълняват различни команди". От друга страна, наблюденията на колегите показват, че те могат да използват различни невербални знаци - поглед, жестове или емоции за да разберат речта на стопаните си", разказва Грегъри Бърнс от университета Емъри в Атланта.

  Кучетата дълго време са смятани за "машини на Павлов", по същество биороботи, главната цел на които е намирането на храна и размножаването. В такъв случай стопанинът им е за тях източник на храна, а не друго живо същество. Сравнително скоро подобни представи започнаха да получават критики. Сега много биолози и психолози смятат, че общуването с човека само по себе си играе важна роля в живота на кучетата.

  Наскоро неврофизиолози установиха, че кучетата могат да разбират интонацията и смисъла на думите, които им говорят стопаните им. Оказва се, че те общуват с хората не заради храната, а за да получават внимание и позитивни емоции и че могат да разпознават емоциите на лицата на познати и непознати хора. Освен това кучетата могат да запомнят "ненужна информация" и да я използват впоследствие при общуването със стопанина си.

  Бърнс и неговите колеги проверили резултатите от подобни наблюдения, като събрали група от дузина кучета от различни породи и техните стопани. Неврофизиолозите помоли доброволците да научат своите питомци да донасят някой от два произволни предмета в квартирата си, плюшена играчка или гумена топка, при извикване на названието на предмета.

  Когато всичките кучета усвоили задачата, биолозите изследвали в лаборатория как ще се променя работата на мозъците им, когато доброволците назовават предметите и им ги показват. При това те произнасяли и други безсмислени словосъчетания, сходни по звучене с познатите наименования и показвали непознати предмети.

  Учените сравнявали изображенията от магнитно-резонансния томограф в тези моменти, за да разберат дали са се сформирали отчетливи асоциации между наименованието на познатия предмет и самия предмет.

  Ако кучето разбира, какво означава една или друга дума, сигналите биха съвпаднали с "правилния" комплект звуци. Обратното би позало, че кучето не разпознава човешката реч, а се ориентира по самото наличие на звук или по невербални знаци. Но имало различие в реакциите на познати и непознати думи, както и на безсмислиците. Това потвърждава, че кучетата разбират смисъла на отделни думи и го свързват с определени предмети.

  Наблюденията разкрили неочакван феномен. Учените били изненадани, че мозъкът на кучетата реагирал по-активно на непознати думи, отколкото на познати. При хората обикновено се случва обратното. Според Бърнс и колегите му това може да означава, че кучетата просто обичат да учат и да доставят удоволствие на стопанина си, научавайки нови команди.

  Учените не успели да открият "център на речта" в мозъка на кучетата, някакъв аналог на подобна структура бил установен едва при половината от четириногите участници в експеримента. Изследователите смятат, че неуспехът се дължи на факта, че в опитите участвали представители на най-различни породи. Тази хипотеза те възнамеряват да проверят в скоро време.

  Изследването е публикувано във Frontiers in Neuroscience.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
  01 юни 2020
  Последни новини