Неврофизиолози: Кучетата разбират отделни думи и запомнят смисъла им

  "Отдавна знаем, че кучетата разбират някои аспекти от човешката реч, тъй като могат да се научат да изпълняват различни команди". От друга страна, наблюденията на колегите показват, че те могат да използват различни невербални знаци - поглед, жестове или емоции за да разберат речта на стопаните си", разказва Грегъри Бърнс от университета Емъри в Атланта.

  Кучетата дълго време са смятани за "машини на Павлов", по същество биороботи, главната цел на които е намирането на храна и размножаването. В такъв случай стопанинът им е за тях източник на храна, а не друго живо същество. Сравнително скоро подобни представи започнаха да получават критики. Сега много биолози и психолози смятат, че общуването с човека само по себе си играе важна роля в живота на кучетата.

  Наскоро неврофизиолози установиха, че кучетата могат да разбират интонацията и смисъла на думите, които им говорят стопаните им. Оказва се, че те общуват с хората не заради храната, а за да получават внимание и позитивни емоции и че могат да разпознават емоциите на лицата на познати и непознати хора. Освен това кучетата могат да запомнят "ненужна информация" и да я използват впоследствие при общуването със стопанина си.

  Бърнс и неговите колеги проверили резултатите от подобни наблюдения, като събрали група от дузина кучета от различни породи и техните стопани. Неврофизиолозите помоли доброволците да научат своите питомци да донасят някой от два произволни предмета в квартирата си, плюшена играчка или гумена топка, при извикване на названието на предмета.

  Когато всичките кучета усвоили задачата, биолозите изследвали в лаборатория как ще се променя работата на мозъците им, когато доброволците назовават предметите и им ги показват. При това те произнасяли и други безсмислени словосъчетания, сходни по звучене с познатите наименования и показвали непознати предмети.

  Учените сравнявали изображенията от магнитно-резонансния томограф в тези моменти, за да разберат дали са се сформирали отчетливи асоциации между наименованието на познатия предмет и самия предмет.

  Ако кучето разбира, какво означава една или друга дума, сигналите биха съвпаднали с "правилния" комплект звуци. Обратното би позало, че кучето не разпознава човешката реч, а се ориентира по самото наличие на звук или по невербални знаци. Но имало различие в реакциите на познати и непознати думи, както и на безсмислиците. Това потвърждава, че кучетата разбират смисъла на отделни думи и го свързват с определени предмети.

  Наблюденията разкрили неочакван феномен. Учените били изненадани, че мозъкът на кучетата реагирал по-активно на непознати думи, отколкото на познати. При хората обикновено се случва обратното. Според Бърнс и колегите му това може да означава, че кучетата просто обичат да учат и да доставят удоволствие на стопанина си, научавайки нови команди.

  Учените не успели да открият "център на речта" в мозъка на кучетата, някакъв аналог на подобна структура бил установен едва при половината от четириногите участници в експеримента. Изследователите смятат, че неуспехът се дължи на факта, че в опитите участвали представители на най-различни породи. Тази хипотеза те възнамеряват да проверят в скоро време.

  Изследването е публикувано във Frontiers in Neuroscience.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
  18 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
  18 окт 2019
  Последни новини