СЗО: Да се намалят ражданията със секцио

Броят на бебетата, раждани чрез цезарово сечение, нарасва драстично в световен мащаб, а експертите от Световната здравна организация (СЗО) твърдят, че тенденцията е тревожна, пише ScienceAlert.

У нас положението е още по-тревожно - България е сред трите страни с най-много оперативни раждания в Европа като делът им настига процента на естествените раждания.

Несъмнено при някои случаи секциото (или т. нар. цезарово сечение) може да е животоспасяваща процедура, но нова серия от три доклада, публикувана в The Lancet, разкрива, че операцията е опасно често използвана в страните със средни и високи доходи.

Огромният ръст на употребата на секцио без медицински показания

След анализ на глобалните тенденции, изследването показа, че процентът на провежданите при ражданията секцио почти се е удвоил от началото на века, като се е увеличил от 12% от всички раждания през 2000 г. до 21% през 2015 г..

Ако не се предприемат действия, тази тенденция вероятно ще продължи, поставяйки жените и новородените в ненужен риск.

"Бременността и раждането са нормални процеси, които протичат безопасно в повечето случаи", обяснява водещият автор на серията Марлейн Темърман (Marleen Temmerman), гинеколог и професор в Университета Ага Кан, Кения и Университета в Гент, Белгия.

Секциото е от решаващо значение, когато се появят усложнения по време на раждането, като кървене, фетален дистрес и ненормално позициониране на плода. Но както при всяка хирургическа намеса има рисковете.

Възстановяването е много по-сложно, след секцио в сравнение с естественото раждане и някои проучвания предполагат, че може да се увеличи вероятността от смърт най-малко с 60% и понякога с до 700%.

Освен това, след всяко предприето секцио жената е изложена на по-голям риск от усложнения като кървене, извънматочна бременност и мъртвородени деца.

"Огромният ръст на употребата на секцио без медицински показания може да доведе до появата на усложнения, които могат да бъдат избегнати и ние препоръчваме "секциото да се използва само когато е необходимо от медицинска гледна точка", коментира за ЕurekАlert Джейн Сандъл (Jane Sandall), специалист по майчино здраве в King's College London.

С други думи, хирургията трябва да се използва пестеливо. Според Световната здравна организация (СЗО) 10 до 15 процента от всички раждания изискват по медицински показания секцио.

Днес обаче много държави не успяват да изпълнят тази препоръка - която наистина не е норма, но дава насоки.

България е на челна позиция в Европа по процент на цезарови сечения

Оказа се, че тенденцията за увеличение на прилагане на секцио у нас е по-силно изразена от повечето страни в Европа.

"В най-голямата акушеро - гинекологична болница у нас – „Майчин дом“- София през 1977г. 4,1% от жените са раждали с цезарово сечение, през 1986г. – 13,92%, през 2000г. – 24,52%*, а в края на 2014г. – 50%. На национално ниво тенденциите в момента са същите – за 2012г. 36% от ражданията са били цезарови сечения, 2013г. – 38,4%, а към края на 2014г. – 41%. По този показател сме над средното ниво в Европейския съюз, значително над страните с най-малък дял цезарови сечения – Швеция, Финландия, Словения", пише в сайта "АГ специалист" д-р Стефан Константинов

На последната среща на организацията Euro-Persitat (Eвропейската перинатална информационна система) през април 2018 г. бе представен доклад, в който убедително водим по процедури на секцио и инструментални лекарски намеси. А по брой цезарово сечение единственият ни сериозен съперник е Кипър и Румъния.

България е с най-висок общ процент по процедури на секцио (43%) и инструментални вагинални лекарски намеси (29.2%) за Европа за 2015 г. 
C10:MODE OF DELIVERY / Euro-Persitat Meeting / Rolduc Abbey, the Netherlands / 9 April 2018 / Henrique Barros

България е с най-висок процент цезарови сечение за Европа за 2015 с 43% при среден за Европа 28%

C10:MODE OF DELIVERY / Euro-Persitat Meeting / Rolduc Abbey, the Netherlands / 9 April 2018 / Henrique Barros

В България много от лекарите и болниците насърчават майките да прибегнат към секцио, защото е финансирано от НЗОК по клинична пътека. Цезаровото сечение е на сметка, особено ако сте директор или работите в частна АГ-болница, по възможност – пловдивска. В подкрепа на думите ми, нека видим резултатите от едно много кратко и нагледно изследване, като изводите отставям за вас. Или поне на мислещите от вас.

Д-р Стефан Константинов, акушер-гинеколог и бивш министър на здравеопазването, е един от малкото специалисти в България, които обръщат внимание на проблема. В началото на 2015-та година той публикува в списание „Акушерство и гинекология“ свое изследване, цитирано от "Капитал", в което се опитва да установи дали има зависимост между броят на извършените цезарови сечения и собствеността на болницата, в която се извършват. И установява на базата на данни от регистъра на ражданията към Националния център за опазване на общественото здраве (данните в момента са недостъпни), че в частните болници секцио се прилага в около 60% от случаите на раждане, което е с 20% повече от средното ниво за страната. В отделни частни лечебни заведения този дял достига и 80% при положение, че в общинските и държавните болници цезаровите сечения са около 32 и 34%.

Освен популярните немедицински причини - като удобството и презастраховането на майките и лекарите, в този случай има съмнение за умишлено източване на здравната каса, тъй като секциото се финансира от НЗОК по клинична пътека.

В бедните страни - недостатъчно, в богатите страни - прекалено

Настоящата серия доклади открива, че 25% от страните недостатъчно използват секцио, а 60% го използват прекомерно.

"В случаите, когато се появят усложнения, секциото спасява човешки животи и трябва да увеличим достъпността в по-бедните райони", коментира водещият автор Темърман, "но не трябва да прекаляваме".

В Северна Америка, Западна Европа, Латинска Америка и Карибския басейн процентите на ражданията със секцио се увеличават с 2% годишно през последните 15 години. В някои части на света дори надхвърлят естествените раждания.

Китай и Бразилия имат особено високи стойности, като в повечето случаи секциото се използват при нискорискова бременност и при жени, които са раждали със секцио преди това.

Част от тази тенденция се дължи на повишаването на доходите и подобряването на достъпа до здравеопазване.

Финансовото благосъстояние дава на жените привилегията да изберат да се подложат на секцио по немедицински причини, като страх от мъчително раждане, увеличаване на ханша и смущения в сексуалната функция.

В държавите с ниски и средни доходи, например, поредицата констатира, че най-богатите жени 6 пъти по-често предприемат секцио в сравнение с най-бедните жени.

Някои медицински специалисти имат силни финансови стимули да настояват за хирургическа интервенция. 

"Въпреки че има почти универсален консенсус, че употребата на цезарово сечение се е увеличила извън разумното ниво на необходимост в много страни, ефектът от усилията за оптимизиране на употребата му се оказа несъществен", обяснява Ана Пилар Бетран (Ana Pilar Betran), съавтор на поредицата и експерт по обществено здраве и акушерство в СЗО.

Междувременно Световната здравна организация публикува насоки заедно със серията доклади, в които се изследват начините за намаляване на ненужните операции за цезарово сечение, включително образователни кампании за жени и семейства, клинични насоки и препоръки за бъдещи изследвания.

Правото на жените за избор

Но дори тези указания вероятно ще предизвикат полемика, особено ако се намесват в правото на жената да избере какво да се случва със собственото й тяло.

"Това, което остава неразрешено, е напрежението, което се създава, когато се противопоставят жените на медицинските директиви при избора на цезарово сечение, когато се приема като намеса срещу тях", се казва в публикация на Lancet, публикувана заедно със сериите.

"Според серията в The Lancet желанието на жените не е съществена движеща сила за настоящия проблем на прекалената употреба, но усилията за намаляване на цезаровите сечения трябва да спазват строго правата на жените при избора на обстоятелствата при раждането".

Ето какво обяснява д-р Константинов в сайта "АГ специалист" за цезаровото сечение:

Цезаровото сечение е акушерска операция, при която раждането се извършва чрез разрез на коремната стена и матката. Бебето се изважда през този разрез, за разлика от естественото раждане.

Историята на цезаровото сечение започва далеч назад във вековете, а произхода на наименованието (цезарово) е неясен. Почти сигурно е, че след подобни операции в далечното минало жените не са оцелявали поради кръвозагуба и инфекция, за това до тях се е прибягвало само в случай на умиращи родилки. Истинското включване на цезаровото сечение в акушерската практика започва в края на 19-ти и началото на 20-ти век, когато се усъвършенстват оперативната техника и анестезия. Но едва появата на антибиотиците през 40-те години на миналия довежда до значително намаляване на инфекциозните усложнения, които са представлявали сериозен проблем по това време. През последните десетилетия сигурността на операцията се подобри значително, благодарение на усъвършенстване на оперативната техника, модерната анестезия, използването на синтетичен шевен материал с атравматични игли и профилактичното прилагане на широкоспектърни антибиотици.

Показания за цезарово сечение

Цезарово сечение трябва да се предлага тогава, когато раждане по нормалните механизми е невъзможно, или когато раждането през естествените родилни пътища е по-рисковано за майката и/или плода от цезаровото сечение. Казано с други думи – трябва да има някакви медицински показания за извършване на операцията от страна на бременната или от страна на плода. Бърз поглед към посочената по-горе статистика на нарастване броя раждания с цезарово сечение ще ни подскаже, че днес далеч не само медицинските показания определят начина на раждане. Защото нито заболяванията при бременните, нито състоянията, заплашващи плода са се увеличили в пъти, подобно на увеличението при броя раждащи с операция. В същност днес цезарово сечение се прави освен по медицински причини и по желание на пациентката (формално скрито зад фалшиви показания), заради удобство при избора на ден и час за раждане, поради опасения в медицинския персонал, че биха били обвинени в случай на неблагоприятен изход след нормално раждане, поради подобрените оперативни техники и реанимационни грижи, даващи (често фалшиво!) чувство на сигурност за операцията, поради променени нагласи в обществото (късно раждане, едно дете, пример от светски личности ) и др.

Преимуществата на цезаровото сечение пред нормалното раждане

Цезаровото сечение може да бъде планирано за точно определен момент. Самата операция трае значително по-кратко от нормалното раждане и жената обикновено вижда бебето минути след началото и. Дава възможност раждането да завърши бързо, което я прави незаменима при спешни случаи. При определени ситуации (седалищно предлежание – бебето е със седалището на долу, несъразмерен за таза едър плод и някои други) операцията е по-щадяща плода. Жените родили с цезарово сечение в по-късна възраст страдат по-рядко от смъкване на влагалището и матката и от незадържане на урината - състояния, които се свързват с травма на родилните пътища, особено при раждане на по-едри плодове.

Недостатъците на раждането със секцио

Както всяка операция има рискове и въпреки че сериозните от тях са твърде редки, според проучвания майчината смъртност след цезарово сечение е по-висока от тази след нормално раждане. Кръвозагубата по правило е по-голяма от тази при нормално раждане. Възстановителния период е по-дълъг от нормалното раждане, в първите часове бременната не може да се грижи за бебето. При повторна бременност усложненията са по-чести, като някои от тях са потенциално много опасни – предлежаща плацента (placenta praevia), враснала плацента (placenta accreta), руптура на матката. Веднъж направено цезарово сечение до голяма степен предопределя при следваща бременност повторно цезарово сечение. След операция остава белег от разреза (в повечето случаи е фин и почти незабележим, но понякога може да е доста груб).

Широко разпространено погрешно схващане е, че цезаровото сечение винаги е по-щадящо за бебето. В същност рязкото изваждане от плода от матката може да създаде проблем пред адаптацията на бебето. Опасността е толкова по-сериозна, колкото по-рано (преди определения термин) се прави операцията. Проучвания показват, че при планирани цезарови сечения преди термин се налага по-често новородените да бъдат приемани в интензивните неонатологични отделения. От друга страна липсват всякакви доказателства, че новородените след цезарови сечения са в по-добро състояние от новородените след нормални раждания. Индиректно доказателство в този смисъл е фактът, че въпреки значително увеличения брой цезарови сечения не се наблюдава еквивалентна положителна промяна в състоянието на новородените.

Това казват специалистите. Изборът, бъдещи майки, е ваш.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    Дани
    1 0
    10:09, 16 окт 2018
    И в заключение да добавя,че за всичко са виновни малоумните патки,за които стана мода да ги режат.То едно е да се правиш на важен,друго е да си наистина такъв.В последните години култът към известна пловдивска клиника е направо комедийно трагичен,защото,видите ли,на патенцата им давали четки за зъби и памперси😄Обаче пък ги предупреждавали,че в случай на усложнения ще ги прехвърлят съседна болница,където могат да реагират,макар че не дават четка за зъби.Не виждам въобще защо се изтъква нещо,което сърува 50 ст.и тежи 2 грама!?Но ниската култура и непросветеност водят до инвалидизиране на обществото и окастряне на всички морални ценности.Родила била пиклата със секцио!!!Да ама не,защото даже и в картоните се записва "нераждала",което е факт,защото това не раждане,а рязане!!!Ама как иначе ще си мерим просперитета като не се тагнем от някоя прочута частна клиника,в която се реже поголовно,само заради "безплатните"четки за зъби и памперси.Уж се правят на заможни и готини,а се кефят,че им дали безплатно нещица на обща стойност 5 лева!Ако не беше смешно,щеше да е трагично.За мен всички,подложили се на тази инквизиция,без истински медицински причини,са кухи лейки с още по-кухи съпрузи.
    Че детето ти няма да мине през родовите канали,където дробовете му се аспирират естествено,на никой не му пука,важното е,че си имаме подарък четка за зъби.
Последни новини