Калифорния върна интернет неутралността, правосъдното министерство заведе дело

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу щата Калифорния само няколко часа след решението на губернатора Джери Браун да се подпише под законодателство, което предвижда възстановяване на интернет защитата, известно като интернет неутралност, пише "Гардиън".

Ведомството обяви, че ще съди Калифорния на базата, че федералното правителство има изключителната власт да регулира интернет неутралността.

В съобщение главният прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс отбелязва, че "щатите не регулират междущатската търговия, а федералното правителство".

Калифорния е най-големият щат, който въвежда свои правила, които изискват от интернет доставчиците да третират целия интернет трафик на равноправна основа.

Сешънс нарече калифорнийското законодателство "краен и незаконен щатски акт", който има за цел да възпрепятства федералната политика.

Защитници на интернет неутралността се тревожат, че без правила интернет доставчиците могат да създадат бърз и бавен интернет достъп в полза на сайтовете и приложенията си, а също така да затруднят достъпа на потребителите до съдържание на конкуренти.

Телекомуникационните компании усилено лобираха за блокиране на новия закон в Калифорния, аргументирайки се, че ще доведе до по-високи телефонни и интернет сметки, а също така ще обезсърчи инвестирането в по-бърз интернет.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп отмени правилата за интернет неутралност от ерата на Барак Обама през декември 2017 г. Федералната комисия по комуникации гласува трима срещу двама по партийна линия, за да отмени правилата, които не позволяват на интернет доставчиците да упражняват по-голям контрол върху интернет сърфирането от американците.

Съдебният иск на правосъдното министерство бележи поредния сблъсък между администрацията на Тръмп и Калифорния, които имат разногласия за околната среда, имиграцията и други наболели проблеми.

Отмяната на интернет неутралността е победа за доставчици като Comcast Corp, AT&T и Verizon Communications. Но Facebook, Amazon и Alphabet са категорично против промяната.

На 22 август щати и коалиция от големи компании призоваха федералния апелативен съд да върне интернет неутралността.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини