Катастрофата в Харманли: Има подмяна на фактическата ситуация

И на мъжа с триколката и на бащата на президента Румен Радев са наложени административни наказания с акт като участващи в катастрофа. Освен уволнения вече полицай и останалите полицейски служители, които са били на мястото на произшествието ще бъдат наказани.

Това стана ясно по време на редовния месечен брифинг на МВР, на който обаче не присъства вътрешния министър Валентин Радев. Той, по информацията която бе дадена от заместника му, се намира в Министерски съвет на среща с премиера. Какви са причините са срещата не стана ясно. Пред медиите го замести зам.-министър Милко Бернер.

Главен инспектор Росен Рапчев от "Пътна полиция" представи пред журналистите резултатите от проверката на проверката, извършена след като случаят с катастрофата, в която е участвал бащата на държавния глава, стана публично известен.

Проверката установила, че всички полицейски служители не са си свършили работата по закон, тъй като почти до края на огледа местопроизшествието е останало необезопасено. "Толкова много служители на място - движението си върви, никой не създава организация за обезопасяване, сами виждате", коментира Рапчев. Едва при пристигането на линейката частично това се случва.

Освен че са позволили преминаването в близост на автомобили, а имало и лица - пешеходци, които са навлизали в зоната, в която само пътната полиция би трябвало да посещават. Това е абсолютно недопустима, посочи Рапчев.
По думите на Рапчев, самите полицаи са свидетелствали, че един от тези пешеходци е бивш кмет на Харманли. Името му обаче не бе посочено.

Росен Рапчев избори по часове и минути какви са били пропуските на основния пътен полицаи - уволненият младши инспектор.

Освен това стана ясно, че и триколесното транспортно средство е в нарушение - то е под 4 вата, което означава, че трябва да се движи или най-вдясно на пътното платно или по пешеходната пътека, според правилата за движение на пешеходци. Именно затова и на мъжа, който го е управлявал е написан акт.
Бащата на Румен Радев пък е санкциониран за това, че не е дал предимство на движещо се превозно средство, което е с предимство. Росен Рапчев посочи и съответните пътни знаци, които се намират на кръстовището.

Нарушенията при документиране на произшествието има и в това, че не са взети и прегледани видеозаписите от камерите на кръстовището, както и не са привлечени и разпитани свидетели, при положение че такива има.

Има подмяна на фактическата ситуация, но не мога да кажа дали е умишлено, заяви Росен Рапчев в отговор на журналистически въпрос. Той не отговори на въпроса дали цялата ситуацията се дължи на "некомпетентност или своеволия или има натиск".

Главният комисар на МВР Марин Маринов посочи, че прокуратурата извършва проверка по случая, но полицейските служители не декларират да е оказван натиск. Именно той съобщи, че и останалите полицейски служители ще бъдат наказани в различна степен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Св
    Свидетел
    9 -2
    17:15, 7 сеп 2018
    Много шум за нищо!
  • 2
    Не
    немам думr
    6 -1
    01:06, 8 сеп 2018
    Смях в залата. И какво толкова се е случило? Ако бяха тъй усърдни в грамадните престъпления, България щеше да е друга. Но бумерангът си знае работата.
  • 3
    Ми
    Мина
    1 -1
    18:51, 8 сеп 2018
    Какво като е баща на президента, на всекиго може да се случи.Просто полицията трябва да прилага закона ,еднакво за всички.А какво правят полицаите - имат си фаворити, защитават си ги , не обръщат внимание на доста нарушения.Мога да изброя , а и да документирам десетки нарушения на Закона за движение на ден , но ще претендирам за 20 заплати при пенсиониране,защото това е работа на полицаите.А те си затварят очите.
Последни новини