Литва, Латвия и Естония искат да се спре продажбата на стоки със съветски символи

Естония, Литва и Латвия настояват търговска верига да изтегли от магазините си продаващите се в тях стоки с надпис "СССР" и с герба на Съветския съюз, съобщи изданието Каспаров.ru.

Властите на трите страни са изпратили съвместно писмо по казуса до търговската компания, работеща в САЩ.

Под знака на съветските символи са извършвани ужасни престъпления, обръща се към компанията посланикът на Литва в САЩ Роландас Крисчюнас.

Продажбата на такива предмети демонстрира липса на човешка почтеност, посочва един от авторите на писмото.

Литовският посланик в САЩ Роландас Крисчюнас допуска, че компанията не е имала намерение да обиди някого с използването на съветска символика. Но по думите му, независимо от това, тениските и другите стоки със съветска символика трябва да бъдат изтеглени от магазините незабавно.

През 2006 г. ПАСЕ прие резолюция, осъждаща комунистическите режими, чиито жертви са по-многочислени от тези на хитлеризма.

През 2009 г. Европейският парламент прие резолюция за европейската съвест и тоталитаризма, с която комунистическите режими бяха осъдени редом с нацизма.

През 2015 г. представители на Естония, Латвия, Литва и още 5 държави - Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Грузия, настояха с обща декларация да бъде създаден международен орган за разследване на престъпленията на комунизма.

Представителите на 8-те страни посочват, че нацистките престъпления са получили оценка в международния трибунал в Нюрнберг, но тези на комунистическите режими не влизат в компетенциите на никой международен орган.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини