5G мрежа влиза в експлоатация през декември

Три основни телеком оператора в Южна Корея потвърдиха официално, че комерсиалното използване на мрежи от пето поколение в страната ще започне на 1 декември 2018 г.

През юли тази година - само преди три месеца, бе съобщено, че Министерството на науката и информационните технологии в Южна Корея и местните телекоми SK Telecom, KT и LG Uplus са се договорили да пуснат едновременно 5G услуги, за да избегнат ненужна конкуренция.

Южна Корея планира да комерсиализира мрежата от следващо поколение следващата година през март, като тестовете започват през декември тази година. Първоначално 5G ще покриe Сеул и близките територии, съобщават от SKT, KT и LG Uplus. Още на първия етап от внедряване на 5G мрежата скоростта на предаване на данни ще достигне до 1 гигабит в секунда (Gbps).

Според анализатори от Digitimes Research, първите комерсиални устройства с поддръжка на 5G ще се появят на пазара през 2019 г.  Комерсиалната експлоатация на 5G мрежата е планирана за март 2019. Няма съмнение, че в Южна Корея хората ще искат да се възползват веднага. Масовите доставки на 5G апарати ще започнат едва през 2021 г. Но не само крайният потребител на мобилни устройства очаква новото поколение мрежа. В страната са напред с тестовете на смарт градове, самоуправляващи се автомобили и обществен транспорт, както и други иновации, които ще станат факт с изграждането на 5G.

Корейските телекоми се обединиха много патриотично и поради възхода на китайските телекомуникации. Съседен Китай се стреми да стане първата страна, която разгръща 5G. Huawei, твърдеше, че е дискриминиран при доставките на мрежово оборудване, на което корейското министерство отговори, че телекомите имат свободата да избират своя доставчик. През юли Samsung Electronics представи своята 3.5GHz и 28GHz апаратура и удари конкурента си Huawei. Южна Корея завърши търговете и разпределението на 5G през юни. И очевидно ще изгради 5G инфраструктура собствено производство.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини