Няма пари за вода в Маслиново, защото няма изпълнител, а не избират фирма, защото няма пари

    В истински параграф 22 се превърна водоснабдяването на хасковското село Маслиново. Това е единственото населено място в общината, което никога не е имало водопровод.

    Изграждането му започна още през 2007-2008 година. Тогава се поставиха тръби от водоизточниците до хранилището в горната част на селото и друг водопровод надолу през цялото село. Отклоненията към улиците и къщите на хората обаче останаха недовършени.

    Това все пак се случи през 2016-а, когато към водопровода бяха свързани 34 сгради. Тези връзки обаче не са действащи, защото не са въведени в експлоатация.

    В края на октомври 2017-а общината обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да довърши водопровода и от чешмите в Маслиново най-после да потече вода. Прогнозната стойност на поръчката е 1 милион 163 хиляди лева. Явиха се 15 фирми. Документите им бяха отворени на 9 януари тази година. Ценовите оферти обаче и досега не са отворени и няма посочен победител в процедурата.

    И оттогава досега нищо.

    Ако отидете в Маслиново ще видите, че всеки втори човек по улиците мъкне туби с вода. Преди години, когато започна изграждането на водопровода, обнадеждените хора накупиха перални, направиха бани. Чешмите обаче вече десета година си стоят сухи. Мнозина проявиха изобретателност, като поставиха бидони нависоко и от тях с маркуч свързаха пералните. Става, казва Сали Емугла. Но мъкненето на тубите с вода е непосилно.

    На чешмата в центъра на селото пък непрекъснато има хора, които понякога чакат на опашка, за да напълнят тубите. И така е с години. “Остава да ни спрат и тока и се връщаме директно в Средновековието”, казва кметът на селото Недялко Петков. Той обясни, че е ходил при кмета на общината Добри Беливанов, който му казвал: “Ще стане, задържаме засега”.

    “Не обяснява обаче защо задържат нещата. Вече се отказах дори да ходя да питам”, признава селският управник.

    В документацията на обществената поръчка пише, че договорът с избрания изпълнител е под условие – влиза в сила при осигуряване на финансирането. А финансирането е от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

    Експерти, до които се допита Haskovo.net обясниха, че в подобни случаи се подписва споразумение с МРРБ, в което се описват всички дейности по обекта. После общината провежда обществена поръчка и сключва договор с избрания изпълнител, като контрактът на практика ще влезе в сила при превеждане на сумата от МРРБ. “Сумата може и вероятно ще е по-малка от обявената в поръчката – 1.16 млн. лв., което е нормално при състезателния характер на обществената поръчка. С този договор и с писменото споразумение се отива в МРРБ и едва тогава те превеждат сумата, защото вече ще е ясен точният й размер”, обясниха експерти.

    От общината пък дават друга версия. “Не отваряме ценовите оферти, защото след това има срок за сключване на договор. Как да сключим договор, като няма осигурени пари”, обясниха от пресцентъра на администрацията.

    Кметът Добри Беливанов пък заяви пред Haskovo.net, че няма подписано споразумение с МРРБ. На въпрос защо тогава е обявил обществена поръчка, след като няма осигурени пари, обясни, че така се правело. И даде за пример двата милиона за допълнително водоснабдяване на Хасково заради урана. “Тогава нямахме обявена обществена поръчка, но преведоха парите целево”. Градоначалникът допълни, че проектът за водопровода в Маслиново стои в МРРБ и чака одобрение. “Не зависи от нас, как да довършим водопровода, като от министерството не дават парите”, заяви Добри Беливанов. Поканен на разходка и разговори с хората в Маслиново заедно с репортер на Haskovo.net, кметът отвърна: “Идете вие”.

    Но ние ходихме. Вчера.

    От МРРБ пък (от кабинета на министъра) бяха категорични, че такава сума в рамките на тази година няма как да бъде осигурена. Оттам допълниха, че разполагат с ограничен бюджет, около 5 милиона лева, и финансират приоритетно бедстващи населени места, при аварии и т.н. Освен това принципно се финансирали с предимство обекти, които имат проектна готовност и избран изпълнител, за да са сигурни, че работата ще се свърши бързо.

    Така на практика Маслиново се оказва в параграф 22 – не се избира фирма да довърши водопровода, защото няма пари. А няма пари, защото няма избран изпълнител.

    Haskovo.net потърси за коментар и народния представител от Хасково Делян Добрев. “Два пъти пъти общината връща неусвоени пари на МРРБ за Маслиново – по 300 000 лева, ако не се лъжа. Нанков (министърът на МРРБ – б.а.) ми се сърди, че тези пари остават блокирани цяла година и не могат да бъдат насочени към други нуждаещи се общини. Как да ходя да го моля за още?”

    От кабинета на министъра на МРРБ обещаха да проверят случая с Маслиново и да дадат подробна информация по-късно.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ха
      хайде
      24 -4
      12:09, 22 авг 2018
      Хайде де - изгонете Беливанов, гела, Тинчев от града. По-голяма управленска немощ - н е е имало
    • 2
      Че
      Черниванов
      21 -7
      12:24, 22 авг 2018
      На Беливанов най-голямото проклятие е сбъдването на мечтата му да стане кмет. Някои хора цял живот успяват да скрият от другите какво представляват, а той стана за резил пред цяло Хасково. Шансът му е в това , че няма срам, няма достойнство, няма съвест....иначе досега да е умрял от неудобство....макар ,че за Хасково нещата в момента са все едно , че е умрял -нямаме кмет!
      П.П. Чудя се дали използването на ****** не води като страничен ефект до увреждане на мозъчната дейност.
    • 3
      Оя
      Оядени
      16 -16
      12:42, 22 авг 2018
      Делян Добрев какво е направил за град Хасково или за населените места в общината ни ! Нищо! 😂 Само обещания около изборите !
      • Пр
        принцесата от Монако
        15 -12
        12:51, 22 авг 2018
        Ти си толкова "ояден",че даже не можеш да четеш! ДВА пъти са давали пари за водопровода в Маслиново,но бентли спи!Ето и сега,ИЗЧАКВА! Какво изчаква и той не знае!БЕНТЛИ КРИЗАТА!
      • До
        добрев
        14 -7
        13:02, 22 авг 2018
        и кога точно са дадени тия пари? не залъгвайте хората с плоски лъжи. ако ги бяха дали гербаджии дали пр-те наггерб нямаше да ни проглушат ушите, че са издействали депутатите от герб едни пари за хасково???Два пъти по 300 хиляди лева заслужават поне три пресконференции, дали парите, подписали подогова превели парите...айде ша ва замола без простотии и евтини номера
        Те били дали -ама никой не разбрал да бе да....
    • 4
      Ди
      Димитрова
      8 -9
      13:31, 22 авг 2018
      Просто депутата Делян Добрев , кмета на Хасково Добри Беливанов и Недялко Петков кмета на Маслиново , са пълен провал и крайно време е да дадат път на други хора можещи и знаещи !
    • 5
      Jo
      John
      5 -3
      14:41, 22 авг 2018
      какво да ги правим тези 300 хиляди след като сметката е милион и триста хиляди другарю добрев?!

      поне дайте лиценз на общината да напечата талончета за търкане за 2 милиона, и така да съфинансира оставащите 800 хиляди!
    • 6
      Ар
      Арталяк
      9 -2
      16:04, 22 авг 2018
      Що за идиотизъм?!?
      Цитат: “Не отваряме ценовите оферти, защото след това има срок за сключване на договор. Как да сключим договор, като няма осигурени пари”.
      Ако в документацията наистина пише, че финансирането е под условие, нищо, АМА АБСОЛЮТНО НИЩО, не пречи на общината да отвори ценовите оферти, да извърши класирането на участниците, да излезе с решение за избор на изпълнител и да сключи договор с него. Самият договор ще влезе в сила от датата на получаване на финансирането. Разбира се, фирмата-изпълнител или общината има право след изтичане на 3 месеца от сключването на договора да го прекрати, ако не се получи финансиране в рамките на този срок, обаче не мисля, че някоя от страните ще има интерес да го прекратява.
    • 7
      Ге
      Георги Иванов
      2 0
      08:01, 23 авг 2018
      Мале Иван Стаматов как се прекара с този кмет. Нищо не му се връзва на човека а толкова беше се засилил да кяри. Язък. Ванката монолита ще трябва да си търси нова ясля че тази дъртата се оказа много ялова. Даже и Жоро гела не може да го опие толкова ще да свърши нещо.
    Последни новини