Освободените от пиратите българи са добре, идват до 10 дни

"Добра новина е, че корабът бе освободен и тръгна по дестинация Коломбо, Шри Ланка. Корабът бе ескортиран.

Всички наши сънародници са в добро състояние и в добро здраве. Ако преценят, че желаят да останат в Коломбо, нашият консул ще бъде там ще ги очаква и ще им окаже това съдействие", каза пред БНР зам.-външният министър Милен Керемeдчиев.

"Пиратството се оказа сериозен бич за цялата международна общност. Не мога да се ангажирам с коментара за сумата, която беше платена, за да бъдат освободени българите.

Българската държава не се е ангажирала финансово по този случай. Тези пари са договорени между корабособствениците и пиратите.

Сумата е била изпратена с полет и след като е била получена от пиратите, те веднага са освободили кораба", каза още зам.-външният министър Милен Керемeдчиев.

След повече от месец в плен на сомалийски пирати, 16-те български моряци от товарния кораб "Маласпина Каскъл" бяха освободени и най-вероятно до 10 дни ще се завърнат в България.

В разговор капитанът на отвлечения кораб Дарин Матеев е потвърдил, че всички моряци са живи и здрави, но все още са под стрес от преживяното.

Британският корабособственик започва разследване на инцидента, тъй като плавателният съд е застрахован и за риск от отвличане и застрахователите искали подробности за случилото се.








Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини