Близо 2,2 млн. са бедните българи. Преглед на печата

"24 Часа":

Близо 2,2 млн. са бедните българи

Близо 2,2 млн. души живеят с 314 лв. на месец и са под прага на бедността. 2361 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален живот. Това показват последните данни на КНСБ, представени от президента на синдиката Пламен Димитров.

Парите са нужни за покриване на основни разходи - за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

За човек от домакинство са необходими 590,32 лв., като издръжката нараства с 36 лв. от началото на годината, отчете президентът на синдиката.

В София необходимите средства за нормален живот са със 717 лв. повече - 3078 лв. за четиричленно домакинство. Нетната средна работна заплата в столицата е 1168 лв., или бруто 1505 лв.

Сътрудничество. 

"Монитор":

Борисов: Повече туристи и търговия след подписването на договора с Македония

Само година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Република Македония Зоран Заев в Благоевград, където двамата ще отбележат съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Премиерът Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония, след подписването на договора. По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни.

Издирва се. 

"Дума":

Обявиха Митьо Очите за издирване

Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е обявен за общодържавно издирване. Това заяви заместник главният прокурор Иван Гешев, който е в Бургас, за да оказва "методическа помощ и координация на разследването по случая с разбитата организирана престъпна група, на която Митьо Очите е ръководител". Гешев очакваше до края на вчерашния ден да се задействат всички механизми на международната правна помощ - Европейска заповед за арест (ЕЗА) и Интерпол.

Разбитата престъпна група е за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Групата се занимавала и с палежи на автомобили и обекти. Гешев заяви, че властите са имали информация, че Желязков ще напусне страната. Органите обаче решили да не отлагат плановете за залавянето на групата. В хода на операцията на спецпрокуратурата и ГДБОП са задържани всички други 19 души, които са участвали в групата. Тя е действала по Южното Черноморие и се ползвала с определено влияние и в страната.

Гласуване.

"Сега":

ЦИК е осъдена да въведе машинно гласуване

Да бъде въведено машинното гласуване до половин година. Това реши Софийският административен съд, след като бившите депутати на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Централната избирателна комисия (ЦИК). С решението изборната администрация е задължена да въведе машинното гласуване, но от ЦИК съобщиха пред Медиапул, че ще обжалват. Според решението ЦИК трябва да осигури машини за алтернатива на аналоговия хартиен вот във всяка секция, както постановява Изборният кодекс.

По действащия закон във всички избирателни секции в страната трябва да има възможност всеки гражданин да подаде гласа си и през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да се изпълни на последните парламентарни избори през март 2017 г. Въпреки възможността да обжалват, ЦИК вече нямат полезен ход за отлагане на приетите от закона изисквания.

Бедствие.

"24 часа":

Обявиха бедствено положение в Пловдивско

Областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров обяви бедствено положение в седемдневен срок, считано от 16 ч. на 2 август, съобщава БГНЕС.

Решението за това бе взето на извънредно заседание на Щаба за защита при бедствия, а причините са няколко: преливането на участък от река Чая на територията на Община Садово - землища на Садово и село Катуница, в Община Родопи, в землището на село Ягодово, пропадането на пътя за село Добралък, в община Куклен и активизиралите се свлачища по пътя Асеновград - Смолян.

Бедствията са в резултат от проливните дъждове, които повишиха нивото на река Чая и тя не можа да бъде удържана от дигата в района на село Катуница, строена през 50-те години на миналия век.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини