Жертви и разрушения след трус от 6,4 по Рихтер в Индонезия

Земетресение с магнитуд 6,4 беше регистрирано днес на индонезийския остров Ломбок, който е съседен на остров Бали в източна посока и е популярна туристическа дестинация, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.
 
Малко по-късно епицентърът на труса беше ревизиран - намирал се е около 50 км североизточно от главния град на острова - Матарам. Земетресението е било плитко - станало е на дълбочина от едва 7 км, което може да е засилило въздействието му. Европейският средиземноморски сеизмологичен център определи магнитуда на труса като 6,5.
 
По-малко от час след първия трус в същия район е имало втори, с магнитуд 5,4, посочи американският институт. Според индонезийската служба по геофизика и метеорология първият трус е бил последван от поне 11 вторични, отбелязва АФП.
 
Десет души са загинали, а 40 са ранени при земетресението на индонезийския остров Ломбок, съобщи индонезийската служба за справяне с бедствията, цитирана от АП.
 
Говорителят на службата Сутопо Пурво Нугрохо каза, че броят на жертвите и ранените може да нарасне, тъй като все още събират данни от други места на популярния туристически остров. Според него най-тежко е пострадал окръг Източен Ломбок, където са загинали осем души, включително малайзиец.

Говорителят каза, че трусът е задействал голямо свлачище в планината Ринджани. Властите още проучват последиците от земетресението.

Земетресение с магнитуд 6,4 се смята за силно и способно да причини сериозни щети. Сегашното е предизвикало паника, но за момента няма данни за жертви и разрушения. Трусовете са станали на сушата и няма опасност от цунами.

През 2004 г. цунами, предизвикано от подводно земетресение с магнитуд 9,3 край бреговете на Суматра, в западната част на индонезийския архипелаг, отне живота на 220 000 души в страните край Индийския океан, включително 168 000 в Индонезия, припомня АФП.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини