Бивш стратег на Тръмп поема кампанията на евроскептици на изборите за ЕП

С финансиране от американски дарители ще подпомагат споделящи сходни възгледи националистически, антиимигрантски групи в Европа. Националният суверенитет, пресичането на имиграцията и борбата с радикалния ислям са "основни ценности".​

Уволненият миналата година от Тръмп Стив Банън поема кампанията на евроскептиците, която ще цели да събере подкрепа на изборите за Европейски парламент през май догодина и да изгради блок от евроскептични правителства за оказване на блокиращо влияние на срещите на върха ЕС.

Базираната в Брюксел организация, известна като "Движението", е избрана за платформа от бившия стратег на американския президент Доналд Тръмп. Нейният основател  Микаел Модрикамен, заяви пред "Ройтерс", че се надява на много гласове за Европейския парламент. Но освен това смята, че е възможно шестима или седмина лидери, особено от Италия и Централна Европа, да обединят сили за оказване на влияние в Европейския съвет от 27 национални правителства.

"Целта на "Движението" очевидно е да се опита да обедини евроскептичните партии, народните движения, които процъфтяват в цяла Европа, и да изгради също така връзката с това, което се случва в Щатите около президента Тръмп."

Модрикамен счита, че "евроскептичните" сили, които са една четвърт или повече от състава на ЕП, могат да оставят настрана другите различия, за да работят по общ дневен ред, макар да остават в различни партийни групи.

"Движението" ще избягва расистки или антисемитски партии,  като гръцката "Златна зора" или унгарската "Йоббик", и по-скоро ще търси да привлече по-големи формации от десницата като управляващите партии в Унгария, Италия, Полша и Австрия.

"Ние не искаме екстремизъм от какъвто и да е вид, било то фашисти, расисти, етноцентристи, нацисти, антисемити или каквито и да е", каза Модрикамен, който е виден член на еврейската общност в Белгия и защитник на малките инвеститори. Някои движения със сходни възгледи през последното столетие са имали екстремистки корени, но каза, че други, като бързо набиращите сила "Шведски демократи", са се отказали от расистките и неонацистките идеи.

Проектът може да събере блокиращо малцинство на срещите на върха на ЕС, на които националните лидери упражняват върховна власт в Съюза, казва още Модрикамен. Той посочва сред евроскептиците унгарския министър-председател Виктор Орбан, който е силен критик на ЕС, особено по бежанските политики, а също правителствата на Полша, Словакия и Чехия, както и новите коалиции в Италия и Австрия.

Модрикамен отхвърля предположенията, че евроскептичните групи получават финансиране от Русия, защото президентът Владимир Путин вижда полза в отслабването на Европейския съюз. Но европейците и Съединените щати би трябвало да работят по допирни точки с Русия, особено в борбата с войнствените ислямистки движения, според него.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини