Парламентът прие президентското вето върху закона за приватизацията

Парламентът прие президентското вето върху Закона за приватизационен и следприватизационен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 

Осмото поред вето на държавния глава Румен Радев бе наложено на 24 юли 2018 г. заради разпоредби, които според него не само не защитават обществения интерес, но и съществено го увреждат.

Депутатите подложиха на повторно гласуване промените в Закона за приватизационен и следприватизационен контрол и „за“ тях гласуваха 0 народни представители, „против“ – 185 и „въздържали се“ - 2, с което законът бе отхвърлен, а ветото прието.

Спорните изменения в закона бяха направени на 18 юли т. г., а конкретен повод за общественото недоволство стана текст, предвиждащ специфични задължения за едно приватизирано дружество да бъдат вменявани за не повече от 5 години, напомня "Канал 3". Според много от анализаторите така се спестява на бизнесмена Кирил Домусчиев дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на съдебно решение.

Новите текстове доведоха и до политически трусове в управляващото мнозинство. НФСБ, една от партиите в "Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението, разкритикува управляващите от ГЕРБ заради нормативните промени, които определи като лобистки.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини