Управляващите се опитват да овладеят хаоса с личните данни. Преглед на печата

"24 Часа":

Замениха домашния арест на ген. Кирчо Киров с 5000 лв. гаранция 

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров, вече не е под домашен арест. От вчера той е свободен, но под гаранция от 5000 лв. Киров потвърди новината пред "24 часа".

Гаранцията е наложена от Военно-апелативния съд. Той е увеличил с 3000 лв. първоначалния размер, определен от военния съд. Домашният арест е отменен заради здравословни проблеми на Киров.

"Отдавна съм хипертоник, но напоследък имам проблеми от сърдечен характер. Трябва да ме хоспитализират, не се чувствам добре", обясни пред "24 часа" Кирчо Киров.

Мярката е по дело срещу него за присвояване на 5 млн.лв. По него бившият шеф на НРС бе осъден на първа инстанция на 15 г. затвор и конфискация на половината от имуществото му, но обжалва. Чака се насрочване на делото във Военно-апелативния съд.

Проучване. 

"Сега":

Агенция "Медиана": 24.8% за ГЕРБ, 20.5% за БСП при избори сега

Партия ГЕРБ би получила 24,8 на сто, а БСП - 20,5% от гласовете, ако изборите бяха сега, сочи представително проучване на социологическата агенция "Медиана", проведено сред 1008 души между 1 и 6 юли.

Обединените патриоти биха събрали 9,7%, а ДПС - 8,3 процента. "Воля" биха получили 2,1 на сто, АБВ - 1,9 на сто. Различните "десни" гравитират около 2% и засега не се вижда шанс да попаднат в парламента, констатират от "Медиана".

Тези резултати са на фона на критично голям дял на хората, които избщо нямат желание и намерение да дават вота си. Цели 22,3 на сто заявяват, че не биха гласували.

Леко се увеличават разочарованието от властта и желанието за предсрочна смяна на управляващите, коментират социолозите. 43 на сто от анкетираните смятат, че правителството ще изкара пълния си мандат, 29 на сто искат кабинетът да си ходи, а на 19 процента им е безразлично.

Лекарства. 

"Монитор":

Джипитата ще заменят спрените лекарства за сърце и кръвно

Блокираните лекарствени продукти ще бъдат заменяни и отпускани безпрепятствено на пациентите, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Днес в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса се състоя среща между вр.и.д. управителя на касата д-р Йорданка Пенкова, и експерти на институцията, председателя на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, главния секретар на съсловната организация - д-р Стоян Борисов, и маг. фарм. Маргарита Грозданова - член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Срещата бе инициирана от НЗОК във връзка с блокиране на лекарствени продукти за лечение на хипертония и на сърдечни заболявания.

Както "Монитор" писа в петък, от аптеките се изтеглят 62 лекарства за кръвно и сърце заради замърсяване в състава.

Хаос. 

"Сега":

Управляващите се опитват да овладеят хаоса с личните данни

Управляващите се опитват да овладеят хаоса, настъпил, след като на 25 май влезе в сила общият еврорегламент за личните данни (GDPR). Само за месец и половина неоснователното искане на съгласие за обработка на лични данни се превърна в епидемия. По идея на правителството Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) публикува становище кой не трябва да иска съгласие, защото се е стигнало до абсурдни ситуации.

"В последно време сме свидетели на засилено искане на съгласие за събиране и обработване на лични данни на граждани при предоставянето на различни видове услуги", обясняват от КЗЛД, където всеки ден постъпвали сигнали и въпроси. Затова комисията огласи "примерен неизчерпателен списък на случаи, в които не се изисква съгласие" при обработването на лични данни за обичайна професионална дейност.

Не е необходимо съгласие, нито подписване на каквито и да било декларации за обработване на лични данни от следните администратори в хода на тяхната обичайна професионална дейност: лекари, зъболекари и фармацевти, адвокати, работодатели, държавни и общински органи, журналисти, фотографи и видеооператори, детски градини, училища и висши учебни заведения, банки и други кредитни институции, застрахователи, предприятия, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, куриерски фирми и други пощенски оператори, електроразпределителни дружества, ВиК, топлофикации, хотелиери и туристически агенции, домоуправители, религиозни, политически, обществени и синдикални организации и др.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини