Китайският премиер Ли Къцян пристигна у нас

Китайският премиер Ли Къцян пристигна на четиридневно посещение у нас, предаде БНР.

В петък, 6 юли, предстои официалната церемония по посрещането му от премиера Борисов пред Паметника на Незнайния воин. 

В четвъртък вечерта в резиденция "Бояна" двамата обсъдиха на работна вечеря двустранните отношения и възможностите за допълнително активизиране на търговско-икономическото сътрудничество.

Ли Къцян е в София за участие в седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто домакин през тази година е България. Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между страните-участнички, както и да насърчи развитието на двустранни и многостранни партньорства.

Междувременно трябваше да влязат в сила реципрочните мерки на Пекин отговор на американските икономически санкции, чийто ефект се изчислява на 34 млрд. долара. С оглед на часовата разлика от 12 ч. Китай отлага въвеждането им, докато не стане ясно окончателното действие на администрацията на Доналд Тръмп.

Ако Вашингтон въведе поредната серия от търговски мита, това ще стане в средата на работния ден по китайско време в Китай заради часовата разлика от 12 часа между двете столици, припомня Ройтерс. Агенцията цитира източници от Китай, които твърдят, че Съединените щати "започват да стрелят" по света заради търговската си политика. От Пекин обаче са категорични, че ще отговорят с реципрочни мерки, просто изтеглят часа - не от полунощ местно време, а веднага, след като Вашингтон предприеме действия.

Възможното повишаване на напрежението ще се случи именно в деня, когато започва официално визитата на Ли Къцян в България. Публичните изяви от престоя му в София започват в петък с церемония на паметника на Незнайния войн и посещение в църквата "Света София".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини