Водолази откриха изчезналите деца в наводнена пещера в Тайланд. Но как ще ги спасят? (видео)

  Издирването на изчезналия в Тайланд футболен отбор продължи девет денонощия. Тийнейджърите и техния треньор са били открити в понеделник от британските водолази Джон Волантен и Рик Стентън, към които се обърнаха за помощ властите в Тайланд. Всичките 13 души са живи и почти невредими, макар и доста изтощени след 9 дни без храна, вода и светлина в пещерата. Видеото е заснето от двамата водолази, когато се натъкват на групата.

  Все още не са им доставили храна, заради повишаващото се ниво на водата. В момента властите се опитват да им осигурят ток и връзка с родителите им, съобщи губернаторът на провинцията.

  Издирването на изчезналите деца се следеше с внимание от света, но до последния момент не се знаеше къде се намират, а с всеки изминал ден шансовете да бъдат наерени живи намаляваха.

  Всичките 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, заедно с техния 25-годишен треньор са открити на около 4 км от входа на пещера. Те изчезнаха на 23 юни. Предполага се, че са влезли в пещерата. когато там е било сухо, но скоро започнал проливен дъжд и групата не могла да излезе заради прииждащата вода, която изпълнила тесните проходи с кал и боклуци.

  Водолазите се придвижвали в практически пълна тъмнина. Преполагали, че децата може да са на пясъчно възвишение, наречено Патайския плаж, но то било залято. Намерили ги на 400 м по-нататък.

  Но операцията по спасяването им е свързана с голяма опасност, заради условията в пещерния комплекс  в сезона на дъждовете - до септември или даже до октомври там има наводнения. Трудно и твърде рисковано е да бъдат изведени по опасните тесни коридори, пълни с кал и мътна вода. Ако все пак бъде взето решение за евакуацията им, децата ще трябва да бъдат обучени да плуват с водолазна екипировка. Опитите да се отводни пещерният комплекс досега не са постигнали успех.

  Ако бъде изчакано нивото на водата да спадне, може да се наложи тийнейджърите да прекарат в пещерата няколко месеца. Ще трябва да им бъде осигурена постоянна доставка на провизии. 

  Към бедстващите деца се придвижват специално обучени лекари, съобщава BBC, като допълва, че в тайландската армия има лекари - квалифицирани водолази. Но даже децата да възстановят силите си, няма да е лесно да ги изведат през километри наводнени тунели, а сезонът на дъждовете едва сега започва.

  Други екипи търсят алтернативен възможен вход в пещерата. 

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини