Вълшебно дърво ражда 40 вида плодове

Изображение 1 от 2

    Сам Ван Акен израснал в семейната ферма, преди да се отдаде на кариерата си на художник. Сега е професор по изкуствата в Университета в Сиракуза, но най-голямото му постижение е невероятното Дърво с 40 вида плодове, обединяващо познания по земеделие с изкуство.

    През 2008 Ван Акен научил, че овощната градина на Нюйоркската селскостопанска експериментална станция ще бъде закрита, заради липса на финасиране. В градината растели голям брой стари местни видове плодни дървета, някои на възраст 150-200 години.

    Закриването на градината означавало, че част от старите сортове плодове щели да изчезнат завинаги. За да ги спаси Ван Акен купил овощната градина, а през следващите няколко години се опитвал да открие как да присади части от различни дървета в едно-единствено овощно дърво.

    Работейки с общо 150 сорта костилкови плодове, Ван Акен разработил схема на цъфтежа на всеки отделен плод по отношение на останалите видове и започнал да присажда част от тях върху кореновата система на работното дърво.

    След като дървото станало на 2 години, Ван Акен използвал техниката чип бъдинг, за да добави повече сортове върху отделни клонове.

    5 години по-късно и след няколко присадени клона, първото дърво с 40 различни вида било готово.

    То изглежда като обикновено дърво през по-голяма част от годината, но през пролетта, растението разкрива великолепна палитра от розови, били, червени и лилави цветове, които на свой ред раждат сливи, праскови, кайсии, нектарини, череши и бадеми през летните месеци. Всички тези видове са редки и уникални.

    Дървото е не само красиво, но и помага за опазване на разнообразието на костилкови плодове по света. Костилковите плодове се селектират за комерсиално отглеждане на база най-вече издържливостта им, до какъв размер нарастват, как изглеждат и какъв е вкусът им.

    Това означава, че по света има хиляди сортове костилкови плодове, но малка част от тях притежават търговска стойност – дори и да не са най-вусните, нито най-питателните.

    В момента съществуват поне 20 подобни дървета, засадени от Ван Акен, те се намират в музеи, обществени центрове и частни колекции в САЩ.

    Разбира се, остава въпросът какво се случва с всички тези плодове.

    “Хора, които имат подобно дърво у дома си, ми споделиха, че то им осигурява идеалното количество разнообразни плодове през годината. Вместо богата реколта от един определен вид, те получават задоволителни количества от общо 40 вида плодове. И тъй като плодовете зреят по различно време, хората разполагат с прясна продукция от юли до октомври”, казва Ван Акен.

    Източник: sciencealert.com
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини