Сезонът на летните вируси: Какво ни очаква и как да се предпазим?

„Не съветвам децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили, да се водят на курорти в съседни държави", посъветва проф. Тодор Кантарджиев

С настъпването на лятото идват и чревни инфекции. Как да се предпазим? Съвети в „Здравей, България” даде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„Не съветвам децата под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили, да се водят на курорти в съседни държави, защото вероятността да се заразят е голяма”, обясни проф. Кантарджиев.

„Храната, която се консумира на морето, трябва да е от хубав източник. Да не избираме най-евтиното, а да е чисто”, допълни още той.

Важно е да се пие бутилирана вода. Риск носи консумацията на таратор в заведенията. Добре е и хората да си мият хубаво ръцете.

Проф. Тодор Кантарджиев коментира и случаите на салмонела в няколко столични детски градини, които бяха регистрирани в края на май.

„Салмонелата е лятна инфекция, характерна за нашия географски регион и бит. Всякаква животинска храна през лятото трябва да е много добре термично обработена. Храна не бива да се оставя извън хладилника”, поясни той.

„Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това предизвиква гадене, повръщане и висока температура”, разясни още проф. Кантарджиев.

Той потвърди, че е установено в няколко детски заведения в София случаи на салмонела. Оказало се е, че микробът е един и същ.

„Това означава, че от някъде се използват общи продукти, които са заразени или обща кухня”, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Проф. Кантарджиев коментира и изтеглянето на български яйца от пазара заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото село Дончево. Яйцата, които се изтеглят, са тези, снесени след 23 май.

Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците. Не трябва да се плашат хората. Проблемът не касае човешкото здраве”, категоричен бе той.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини