Гласуваме махмурлии

Много българи ще гласуват махмурлии на предстоящите избори. За първи път отпада денят за размисъл, за който кметовете винаги въвеждаха сух режим. Сега електоратът ще може да се черпи до последно, преди да пусне бюлетина. Първите резултати от промяната ще станат ясни на 7 юни, когато избираме евродепутати, пише "Стандарт".
"В София ще се пие. Няма логика да се налага забрана, щом отпадна денят за размисъл", категоричен бе пред "Стандарт" столичният кмет Бойко Борисов. Според него и досега никой не е спазвал алкохолното вето.
Повечето градоначалници са на едно мнение с Борисов. "Употребата на алкохол не е най-големият проблем в деня на изборите", заяви и управникът на Благоевград Костадин Паскалев.

Собствениците на заведения също лобират да не се налага забрана. "Стига са ни правили на маймуни, не можем да гоним клиентите или да смесваме ракията с лимонада заради измислени разпоредби", настояват кръчмари. Забраната за алкохол преди и в деня на избори идва от времето на Бай Ганьо, коментира кметът на Балчик Николай Ангелов. Според него, за да не се повторят срамните сцени от ерата на Алековия герой, сух режим трябва да има. На същото мнение е и колежката му от Добрич Детелина Николова. "Склонна съм да издам забрана предния ден и в деня на вота. Така ще се осигури по-спокойното провеждане на гласуването", аргументира се Николова. Според социолози пускането на бюлетини на пияна глава крие най-голям риск за твърдите партийни ядра и хората, които са си продали гласа. "Те може да направят грешки или да забравят кои са "верните" листи", твърдят експерти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини