8-процентната бариера отива в Конституционния съд

70 депутати сезират Конституционният съд (КС) за мажоритарните кандидати и 8 % бариера.

Днес представители на почти всички парламентарни групи в НС, които са събрали 70 подписа, без ДПС ще внесат в деловодството на НС искане до КС за образуване на дело заради противоконституционни текстове в закона за избор на народни представители.

Атакуват се главно текстовете свързани с избора на мажоритарните кандидати и 8 % бариера, която бе оспорена и от президента с неговото вето.

Екатерина Михайлова от ДСБ добави, че има противоконституционни текстове - "има прекъсване на мандата, при положение, чие избраните мажоритарни кандидати бъдат предложени за министри". Според нея това е дискриминация и предпоставя забрана независимите народни представители, да участват по върховете на изпълнителната власт.

Запитан какви са вариантите пред КС проф. Иван Герджиков от НДСВ заяви, че е по-лесно да познае числата от тотото. Той потвърди че чл.11 от Конституцията е нарушен, а КС ще бъде поставен пред сериозна дилема и особено важно е дали той ще се произнесе преди или след изборите.

На 22 април със 127 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов, с което изборната бариера за коалиции остава 8%.
В подкрепа на ветото гласуваха 3 народни представители - 2 независим и Георги Близнашки от "Коалиция за България".

За промените в изборния закон се обявиха 76 депутати от "Коалиция за България", 33 от Движението за права и свободи, 4 депутати от "Атака", 11 от "Ред, законност и справедливост" и 3 независими.

В гласуването не участваха народните представители от НДСВ, ДСБ, ОДС, БНД и "Напред".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини