Коренна промяна в изпитите след VII клас от догодина - ще включват материала от цялата прогимназия

Коренна промяна в учебните програми за изпитите след седми клас подготвя Министерството на образованието и науката.

От 2019 г. те ще включват не само съдържанието от задължителната подготовка в VII клас, а и това от шести и пети клас, обяви днес директорът на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова на пресконференция.

Националното външно оценяване (НВО) след VII клас - сега по български език и литература и по математика - ще се запази по двата предмета, вероятно ще останат и двата модула във всеки от изпитите, но вече ще се включва съдържанието от три учебни години - пети, шести и седми клас.

Новият формат на НВО цели да измерва постигнатото в целия прогимназиален етап и, в същото време, да е насочен към оценка на функционалната грамотност.

В момента работна група обсъжда различните варианти как това може да бъде постигнато.

Договорено е в частта за литература изпитното съдържание да обхваща изучаваните произведения само от българската литература, посочи експертът Красимира Александрова.

Планира се също разнообразяване на задачите.

От МОН обаче все още не дават подробности, защото работата им по този въпрос е на етап обсъждане. То ще приключи през лятото и преди началото на новата учебна година ще има яснота, обещаха от министерството.

Не от следващата, а от 2020 г. промени ще има и във философията на провеждане на НВО след четвърти клас, като акцентът ще се измести към оценка на индивидуалните ученически постижения и сравняването им по успех

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини