САЩ искат повече батальони, кораби и самолети на НАТО в бойна готовност срещу руската заплаха

САЩ оказват натиск над европейските си съюзници да подготвят повече батальони, кораби и самолети в бойна готовност в рамките на НАТО. Това твърдят официални източници, според които днес  в Брюксел американският министър ще потърси широко споразумение за този план по време на срещата на министрите на отбраната от НАТО. Той подготвя почвата за одобряването му от лидерите на НАТО на среща на върха през юли

Новата стъпка за засилване на възпиращата сила на алианса срещу потенциална руска атака ще изисква НАТО да има 30 сухопътни батальона, 30 ескадрили изтребители и 30 бойни кораба, например разрушители, готови за разполагане до 30 дни след привеждането им в бойна готовност. 

Батальоните варират между 600 и 1000 войници в различните страни от НАТО. Според високопоставен дипломат от НАТО, запознат с плановете на САЩ предложението на САЩ е известно като "30-30-30-30".

Американски представител заяви, че инициативатае в съответствие на Стратегията за национална сигурност на Пентагона за 2018 г., която обвинява Русия, че се стреми "да разклати НАТО".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини