Вот на недоверие днес и утре може да свали Рахой от власт

Ниският рейтинг на управляващите в Мадрид, скандал с плагиатство и най-вече присъдата по най-мащабната корупционна афера от десетилетия може да сложат край на правителството на Мариано Рахой с вота на недоверие, дебатите за който започват днес в 10 ч. българско време.

Процедурата бе задействана от Педро Санчес, лидер на най-голямата опозиционна сила, социалистическата партия PSOE, след първите присъди по случая "Гюртел", свързан с "черни каси", ползвани от Народната партия за финансиране на предизборни кампании.

Източник на в. "Ел паис" в редиците на социалистите уточнява, че успехът на вота далеч не е сигурен за самата партия. На теория четвъртата най-голяма партия "Граждани", която нови избори биха превърнали във втора политическа сила в страната (първа според други проучвания), би подкрепила вота. "Граждани" постави ултиматум на Рахой миналата седмица, като поиска от него да свика нови избори и заплаши, че в противен случай ще гласува "против" него. Премиерът обаче отказа да се съобрази с условието.

Сега испанските депутати ще трябва да решат дали "Мариано Рахой може да остане глава на правителството". Решаващи ще бъдат 176 гласа, но със своите 84 места в парламента PSOE ще има нужда от подкрепата и на "Граждани", и на лявата "Подемос" и малки националистически партии.

Това важи и за Рахой, чието парламентарно мнозинство се крепи на "Граждани" и на множество регионални организации - например на баските, каталунските и канарските националисти. Някои от тях вече дадоха сигнал, че са готови да застанат зад Санчес.

Рахой смята, че в момент, когато икономическата стабилност е възстановена, от вота няма смисъл, нито пък той би трябвало да свиква избори. Заради подхода на социалистите към властта той дори ги нарече "Торкемадовци", по името на известния Велик инквизитор от 15 в. Томас де Торквемада.

За свалянето на Рахой обаче обещаха да работят и "Граждани", и други партии, които работят по алтернативен вот на недоверие, ако този се провали.

Междувременно испанският в. "Ел конфиденсиал" написа, че Рахой разглежда и крайния вариант, при който подава оставка, ако баските националисти PNV (сложили край на кризата с бюджета на Испания по-рано тази пролет) и "Граждани" решат да не го подкрепят.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини