Неправилното хранене вреди на зрението

Близо две трети от хората излагат зрението си на риск като се хранят неправилно, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Хералд".

Твърденията им се основават на резултатите от проучване, обхванало 2000 души. Допитването е направено по поръчка на Колежа по оптометрия.

Данните от анкетата показват, че 65 процента от хората не консумират достатъчно листни зеленчуци като къдраво зеле, броколи и спанак, които са богати на лутеин. Над 50 процента от анкетираните не включват в менюто си достатъчно мазна риба като сьомга и скумрия.

Специалистите напомнят, че богатата на витамини A, C и E, лутеин и есенциални мастни киселини храна предпазва от очни заболявания като свързана с възрастта дегенерация на макулата - водеща причина за ослепяване.

Подобен защитен ефект има и каротиноидът зеаксантин, който се среща в царевицата, оранжевите чушки, мандарините и портокалите. Сьомгата, скумрията, рибата тон и яйцата са богати на омега-3 мастни киселини, яйчният жълтък е ценен източник на зеаксантин, а морковите съдържат голямо количество витамин A, припомнят експертите.

"Много хора не си дават сметка, че това, с което се хранят, влияе върху здравето на очите им. Британците например не включват в менюто си препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден, а се ограничават само до три. Полезни за зрението са също отказът от цигарите и предпазването от слънчевата светлина чрез доброкачествени слънчеви очила", казва д-р Роб Хоган от изследователския екип. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини