Откриха първия "междугалактически имигрант" в Слънчевата система

Учени откриха първия “междугалактически имигрант” в Слънчевата система.

Астероидът е първото познато ни парче скала, пристигало в нашата звездна система от друго място във вселената. Всъщност, това е вторият пришълец, предизвикващ суматоха през последните месеци, след появата на Оумуамуа, който, обаче, отново премина от другата страна.

Новооткритият астероид, който най-вероятно ще поостане в Слънчевата система, може да ни даде нова информация за появата на живота на Земята.

Астероидът е наречен (514107) 2015 BZ509 и в момента се намира в орбита около Юпитер. Винаги се е знаело, че това е странен обект, но едва сега учените установяват защо: той не се е зародил в нашата звездна система.

В Слънчевата система, всички планети и повечето останали обекти, се движат около Слънцето в една посока. Извънземната скала, обаче, се движи в обратна.

“Защо астероидът се движи по-този начин в орбита около Юпитер, дълго време бе мистерия. Ако произходът му бе Слънчевата система, той трябваше да се движи в същата посока, като всички останали астероиди и планети”, казва Фатхи Намуни, един от авторите на изследването.

За да устовят произхода на (514107) 2015 BZ509 , учените провели симулации до самото начало на Слънчевата система, преди около 4.5 милиарда години. Те демонстрирали, че астероидът винаги се е движил по този странен начин, затова най-вероятно идва от друга звездна система.

“Имиграция на астероиди от други звездни системи се наблюдава, защото първоначално Слънцето се е формирало в гъсто населен звезден куп, в който всяка звезда е имала своя собствена система от планети и астероиди”, коментира Хелена Морайс, член на екипа.

“Близкото разстояние между звездите, подпомагано от гравитационните сили на планетите, дава възможност на системите да привличат астероиди една от друга”.

Откритието може да хвърли светлина върху мистерията как са се зародили Слънчевата система, планетите и дори самият живот. Ако установим как астероидите са попаднали в нашата звездна система, това ще ни помогне да разберем по-добре зараждането на Слънцето и дали съставките на живота са били пренесени на Земята от далечен посетител.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини