”Капитализмът не възкръсва”

Над 100 демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията във Вашингтон по време на срещата на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, съобщи Асошиейтед прес, на които се позова БТА.
Протестиращите негодуват срещу начина, по който световните лидери се опитват да преодолеят глобалната икономическа криза. Те се опитаха да навлязат в затворен участък на улица в американската столица, но полицията ги отблъсна, използвайки палки и спрейове с боен пипер. Няколко демонстранти бяха свалени на земята. Преди началото на демонстрацията полицията задържа шест души по подозрение, че са безчинствали в две банки.
Двама демонстранти, попаднали в епицентъра на сблъсъците, бяха отведени в болница с леки наранявания.
Протестиращите демонстрираха днес сутринта и се опитаха да блокират две пресечки, включително зона близо до хотелите, в които според тях са отседнали делегатите. И в двата случая те бяха изтласкани обратно на тротоара от полицията.
Активистите носеха плакати, на които можеше да се прочете "Капитализмът не възкръсва" и скандираха "Дайте повече власт на народа".
Демонстрациите се финансират от вашингтонската правозащитна организация "Глобално действие за справедливост". Организаторите съобщиха, че планират и други прояви, включително образователен форум за ролите на различните институции при икономическата криза.
Междувременно управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че на срещата на Фонда в събота е постигнат консенсус между държавите членки по мерките за икономическо съживяване и необходимостта да бъдат оздравени банките, предаде Франс прес. В комюникето, публикувано от МВФ след тази среща се уточнява, че 185-те страни членки "са решени да вземат допълнителни мерки, за да се гарантира икономическото съживяване".
Строс-Кан освен това съобщи, че Международният паричен и финансов комитет е обсъдил и "възможността, която досега никога не е била използвана" от Фонда - да се финансира, като пусне облигации. "Ние се споразумяхме да увеличим разполагаемите ресурси на МВФ чрез незабавно финансиране на страните членки с до 250 милиарда долара", отбеляза Строс-Кан, цитиран от Франс прес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини