Лавата погълна паркирана кола на Хавай (видео)

Видеоклипът, качен на социалните медии, показва как поток лава поглъща паркирана кола на улица в Пуна, Хавай.

Вулканът Килауеа продължава да бълва лава и токсичен газ, разруши 26 сгради и принуди 1700 души да напуснат жилищата си.

На 30 април дъното на кратера на вулкана се срути, като изпрати лавата в него обратно под земята и предизвика малки земетресения. Учените предсказаха, че магмата ще мине от другаде и ще се излезе на повърхността някъде в Източната рифтова зона. Те се оказаха прави.

Дни по-късно земята се разцепи на източната част на квартала Leilani Estates на острова и от ярко червените пукнатини разтопен камък се изстреля на десетки метри във въздуха. Скоро още една подобна пукнатина се образува през няколко улици на запад. После още и още. От каналите се издига гореща пара и вредни серни газове, преди магмата да пробие и да изригне във въздуха.

Десетки земетресения, някои от които най-силните през последните над четири десетилетия, разтърсиха Големия остров, докато хората се евакуират. Най-малко 12 пукнатини има в и около Leilani Estates, според окръжната агенция за гражданска защита. Лавата пръска край вентилационните отвори и тече през квартала, оставяйки тлеещи дървета и палейки коли и сгради.

И това не спира, а този път учените не могат да предскажат кога ще свърши.

"Наистина не можем да надникнем през земята и да видим точно всичките детайли и усложнения", казва вулканологът Бил Чадуик от NOAA.

"Може да трае дни, седмици, години, всичко е възможно, за съжаление е трудно да се предвиди."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини