Последният труд на Стивън Хокинг решава парадокса на паралелните вселени

Нашата вселена може да е една от много подобни на нея, а последният труд на Стивън Хокинг внася ред в теорията за мултивселената. Така с теорията на Хокинг-Хертог разрешава космически парадокс, формулиран от самите тях. Тя дава насоки за астрономите да намерят доказателства за съществуването на паралелни вселени. 

Изследването е дадено за публикуване в "Списание за високоенергийна физика" 10 дни преди кончината на Стивън Хокинг, съобщи Би Би Си.

През 80-те години на миналия век Стивън Хокинг и американският физик Джеймс Хартъл отстраняват вътрешното противоречие на теорията на Айнщайн, според която Вселената се е появила преди почти 14 млрд. години, без да се обяснява как.

За да обяснят как вселената се е появила от нищото, те използват квантова механика. Това решава въпроса, но възниква друг - няма причина при Големия взрив да се появи една вселена, броят им може да е безкраен. Някои от тези вселени, според теорията на Хартъл-Хокинг, приличат много на нашата, може би дори с планети като Земята, общества и дори индивиди като нас.

Други вселени ще са малко различни, вероятно с планети като Земята, на които динозаврите не са изчезнали. Трети обаче ще са напълно различни и даже с различни закони на физиката.

Парадоксът с безкрайните вселени с безкрайни вариации в законите на физиката е, че теоретично не може да се определи нашата вселена.

По този парадокс проф. Хокинг работи заедно с проф. Томас Хертог от белгийския университет в Льовен 20 години. Те го решават с помощта на струнната теория.

Изводът им е, че могат да съществуват само вселени със същите физически закони като нашите. Това означава, че нашата Вселена е типична и изводите, които правим от наблюденията в нея, са валидни и за паралелните светове.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини