Учени ще чистят петролни разливи със сяра и готварско олио

Нефтените разливи ще бъдат неутрализирани с помощта на новоразработено вещество, обединяващо отпадни продукти от нефтената индустрия и готварско олио, твърди изследване на Университета Флиндърс в Австралия.

Новият полимер, направен от сяра и рапично олио, действа като гъба и отстранява суров петрол и дизел от морската вода. Веществото би могло да се приложи за почистване на петролен разлив и след това да се използва повторно.

Изобретателите му очакват полимерът да бъде конкурентен на другите материали с подобно предназначение по отношение на цената.

“Целта ни е веществото да се използва по целия свят. То е евтино и би могло да се използва в райони като басейна на река Амазонка в Еквадор и делтата на река Нил, които нямат достъп до други решения за петролните разливи ”, казва главният изследовател Джъстин Чалкър.

Международната федерация на собствениците на танкери твърди, че миналата година в океаните са се излели близо 7 000 тона суров петрол.

През 2010 след експлозия на танкер на British Petroleum, в Мексиканския залив попаднаха 4.9 милиона барела суров петрол. Инциденът насарчи нови изследвания в областта, но разливитие продължават. Индонезийския пристанищен град Баликпапан, част от остров Борнео, обяви извънредно положение след разлив в близост до брега по-рано този месец.

Изследването на Университета Флиндърс е в началните си етапи, но Чалкър твърди, че новият полимер има потенциала да се превърне в по-евтина и устойчива алтернатива на настоящите почистващи материали – полипропиленови влакна и полиуретанова пяна.

И готварското олио, и сярата са хидрофобни – те не си взаимодействат с водата. Учените открили, че полимерът не просто абсорбира нефт, но и се превръща в гел.

Изследователите си сътрудничат с инженери и правителствени агенции в опит да произведат веществото в по-голям мащаб, като целта е следващата година да се проведат полеви тестове.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
29 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
29 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
29 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
29 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
29 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
29 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
29 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
29 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
29 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
29 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
29 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
29 май 2020
Последни новини