Община Банско е най-прозрачната администрация в България

С рейтинг на прозрачност 80 от възможни 84.2 точки общинската администрация на Банско е най-прозрачната институция у нас. Това показва годишният одит на Програма „Достъп до информация“ на интернет страниците на институциите, Рейтинги на активната прозрачност 2018 и Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините 2018.

Проучването на неправителствената организация, което беше предстевено днес, е направено в периода от 6 февруари до 30 март. За него са подадени 567 електронни заявления с искане за предоставяне на отчета по Закона за достъп до обществена информация за 2017 година. Задължение за изготвянето и публикуването на отчета, който трябва да включва данни за постъпилите заявления за достъп до информация, за направените откази и причините за това, институциите имат от приемането на Закона за достъп до обществена информация през 2000, а за публикуването му в интернет – след измененията на закона от 2008 година.

За втора година бе отчетено дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения и дали имат текстова версия.

 Нивото на прозрачност през 2018 се оценява с точки по 108 индикатора за държавните институции и 122 за общините.

 Сред централните органи на изпълнителната власт Министерски съвет е с най-висок рейтинг, следван от Министерството на финансите и държавното ведомство на околната среда и водите.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини