Прокуратурата казва защо Десислава Иванчева е в ареста

След зрелищния арест на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, днес прокуратурата се очаква да излезе с повече подробности за задържането й.

Следствените действия продължиха повече от 10 часа, до късно снощи. До 2:30 ч. пък е имало обиск в дома й.

Пред камерата на bTV Иванчева – с белезници и на булеварда, заяви, че не знае защо е задържана.

Кметицата и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани до служебната си кола. Според предварителна информация, заради получаване на подкуп от 70 хил. евро, който бил само част от още по-голяма сума – 250 хил. евро. 

От екипа на Иванчева коментираха, че става дума за "активно мероприятие", което се провежда ден преди планирана пресконференция, на която ще се изнесе скандална информация срещу "акули" в застрояването.

Тази сутрин пред запечатаната сграда на Район "Младост" активисти от Инициативен комитет "Зелен Младост" организираха импровизиран протест в подкрепа на кмета. Една от събралите се подчерта, че "по ръцете на Иванчева няма мастило от белязани пари".

 

"Най-вероятно става въпрос за постановка, за подметнати пари, активно мероприятие – много са интересите, които г-жа Иванчева засяга. Факт е че има нарушаване на човешките права и такива показни акции не са за първи път. Със сигурност ще бъде заведено дело в ЕСПЧ и със сигурност то ще бъде спечелено и няма да е първото такова дело. Ако наистина е скалъпено това нещо, това е страхотен срам и за България и за Европа в контекста на българското председателство", каза пред камерата на bTV говорителят на общината Петър Кърджилов.Общинският съветник Карлос Контрера от ВМРО си навлече гнева на протестиращите, като посочи, че "с Район "Младост" имаше проблем през последните 2 години, не само строителство, имахме казус с озеленяването. 400 000 лв. общински пари са отчетени и похарчени и след това се оказва че огромна част от дейностите не са извършени".

Днес от инициативния комитет организират пресконференция, като по план в нея трябваше да участва и Иванчева.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини