Руската МиГ ще ремонтира българските изтребители в България

Договорът с РСК МиГ е за следващите четири години и ремонтите на българските МиГ-29 ще се извършват в България, а не в Русия, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за БНТ.

Частите ще се купуват от Русия, както и Полша купува части за своите бойни ескадрили от производителя им, но ремонтите ще се извършват в България като се използват възможностите на военните заводи "Терем", поясни той.

Каракачанов допълни, че намерението му е в следващите седем години да летят всичките 15 български многоцелеви изтребители МиГ-29, а в същото време да се ремонтират и самолетите Су-25, от които в момента летят четири.

Предстои сключване на договор със "значително коригирана" сума за ремонта на военнотранспортните "Спартан", допълни министърът.

Той потвърди, че ще бъдат изпратени покани до шест производители с предложение за оферти за доставка на изтребител, а не до три, както беше в предишния конкурс. между тях са САШ, Израел, Франция.

Православието винаги е било политика,

коментира Каракачанов факта, че Благодатният огън стигна до Македония за Великден с посредничеството на Българската православна църква (БПЦ). Ако вземете средновековната българска история, да не говорим за руската история руската политика и православието днес. Винаги е било част от политиката, било в Гърция, било в Румъния, било в Русия. Така че политиката на България за отваряне на отношенията с Македония би следвало да бъде подпомогната от БПЦ така както правят другите православни църкви, когато защитават интересите на Гърция, Румъния или Русия", каза той.

Политиката на България за отваряне на отношенията с Македония би следвало да бъде подпомогната от Българската православна църква, препоръча вицепремиерът. "Нашата църква трябва да е е една идея по-смела въпреки очакваната съпротива от 2 и дори 3 църкви", каза той по повод желанието на Охридската епископия да приеме БПЦ за църква - майка. Ще има съпротива и тя е единствено на политическа основа, допълни той.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини