Части от Стоунхендж датират от преди появата на хората

Древният паметник Стоунхендж е обвит в мистерия - не знаем нито как, нито с каква цел е бил построен.

Една от най-странните мистерии е защо гигантските камъни са били пренесени до равнината Солсбъри, вместо да бъдат издигнати на мястото, на което са били открити първоначално. Вече имаме отговор на въпроса – част от камъните вече са били там.

Археологът Майк Питс - един от малкото изследователи извършвали разкопки в района, открил доказателства, че два от най-големите и важни каменни монумента, наречени сарсени, са се намирали на това място в продължение на милиони години.

През 70-те години се смяташе, че сарсените – гигантски пясъчникови камъни с тегло няколко тона – не са се образували естествено в долината Солсбъри.

Изследователите заключиха, че хората, построили Стоунхендж най-вероятно са пренесли камъните от Марлборо, на 32 км разстояние. Каква е била целта, си остава мистерия.

Оказва се, че два от камъните може би съдържат ключа към загадката.

За разлика от станалите каменни монументи, те не са дялани или оформяни по какъвто и да е начин. Това са камъните, маркиращи онази част от хоризонта, на която изгрява слънцето по време на лятното слънцестоене и на която залязва по време на зимното слънцестоене.

Ако двата камъка вече са се намирали там, сочейки слънцестоенето, възможно е те да са придали значение на мястото за хората, живели в района от хиляди години.

Питс базира предположението си на две дупки, разположени в близост до камъните.

Точно до единия от двата монумента, познат като Heel Stone, той открил доказателства за дупка с диаметър 6 метра. Тя била прекалено голяма, за да е изкопана с цел да приюти някой камък. В същото време, обаче, дупката спокойно би могла да побере камъка Heel Stone.

Ако каменният монумент е бил изкопан и издигнат на мястото, това би било идеалното обяснение за необичайната дупка.

Около Стоунхендж съществува още едва дупка с подобни размери – в близост до Камък 16.

“Ямите, подобно на камъните, са разположени по оста на слънцестоенето – цялата геометрия на Стоунхендж може би е построена около това естествено съвпадение”, твърди Пит.

Наскоро се появиха доказателства за открити сарсени в долината Солсбъри, макар те да са по-малки и с различна форма от тези открити в Марлборо.

Камъкът се е формирал преди милиони години, вероятно по време на терциера и е бил изложен на климатичните условия през неколкократните ледникови епохи.

Това подкрепя хипотезата на Пит и вероятно най-накрая ще разреши мистерията защо Стоунхендж е издигнат именно на това място.

Според него Стоунхендж не се е появил изведнъж малко след 3000 година преди новата ера, а постепенно през дълъг пероиод от време.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини