11 служители на НАП са с обвинения за престъпления.Печата

 
Разкриването на престъпна група от служители на НАП е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.
 
"11 души ще бъдат обвинени за участие в корупционни схеми и взимане на подкупи след вчерашната акция в НАП, научи bTV. Според специализираната прокуратура, всички те са участвали в организирана престъпна група. Само един от тях не е данъчен служител, твърди държавното обвинение. Всички те бяха разпитани вчера след мащабната акция в София, Рила и Ботевград." - в. "24 часа".
 
"300 хил. лв. са намерени и иззети от домовете на служителите от НАП - София, обвинени в организирана престъпна група. Това каза заместник-административният ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Димитър Петров на брифинг във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления, предаде "Фокус". "Сумите, които са намерени и иззети от домовете на служителите на НАП - София, са в размер от около 300 хил. лева в различни валути и бижута. В тази връзка ще има обвинения, свързани с пране на пари, които са свързани с корупционните престъпления, извършени от групата. Структурата е била основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли своите роли, въздействали са върху членовете на екипите и така са координирали своите действия. Като дори се е стигало до моменти, в които определени търговци, които не са могли да отговорят напълно на изискванията за сумите, които са им били поискани, са се договаряли с данъчните служители с оглед на възможностите си", каза още той и уточни, че така по преценка са били взимани вещи, които биха могли да задоволят битовите нужди на служителите на НАП." - в. "Стандарт".
Българската реакция по случая "Скрипал" също е сред актуалните теми.
 
"Напрежението между ЕС и Русия продължава да расте. Връщането у нас за консултации на българския посланик в Москва Бойко Коцев предизвика много политически коментари. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева определи действията на страната ни като нормална дипломатическа практика. Тя коментира темата в Претория, където участва на световна конференция, предаде БНТ. Премиерът се чу с посланик Коцев и посланик Коцев беше извикан в България да обясни на българското правителство ситуацията в Русия по казуса "Скрипал". 19 членки на ЕС експулсираха дипломати от Русия. България не е сред тях на този етап. Но пък доста други, включително България, извикаха посланиците си, но това е нормална дипломатическа практика и няма нищо необичайно в нея." - каза вицепремиерът Захариева." - в. "Труд".
Сред темите с продължение е и скандалът с пропускането на пътници без проверка на летище София.
 
"Няма да има оставки за гафа на летище София Полицейски началници от среден калибър ще понесат отговорността за скандалния пробив на сигурността на летище София миналата седмица. Наказания на по-високи нива няма да има, стана ясно от думи на министъра на вътрешните работи Валентин Радев във Варна във вторник. Има разследване срещу началника по сигурността на летищата, както и шефа на охраната на столичната аерогара. Те са отстранени от работа. Според Радев така наказанията били стигнали "до най-високата верига". "Това са големите шефове, те са отговорни там, каквото се е случило, както и тези служители под тях, 13 общо", заяви той. На 20 март цяла смяна на Граничната полиция напусна работните си места, в резултат на което 42-ма пътници от Париж влязоха в България без проверка. Обясненията на виновниците бяха комични - един отишъл да пуши, друг да яде, трети до тоалетната. На тяхно място бяха пратени екипи от Варна и Бургас. В Шумен министърът намекна, че отговорност за скандала на летище София следва да се търси и в Министерството на транспорта, защото и то отговаря за сигурността на летището. "Летище София" ЕАД не осъществява функции на паспортно-визов контрол и не носи отговорност за пропуснати проверки на пътниците, съобщи пресцентърът му, цитиран от "Фокус"..." - в. "Сега".
 
Вестниците проследяват и случая с изоставените коне в Осоговската планина.
 
"Във връзка с подаден сигнал за коне, бедстващи в Осоговската планина, по заповед на д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската Агенция по Безопасност на Храните, комисия от експерти от Централното управление на агенцията извършва щателна документална и физическа проверка на обстоятелствата, довели до свободното придвижване на животните до местността Бек бунар под връх Руен. Това съобщиха от БАБХ. Конете се намират на открито, при неблагоприятни атмосферни условия и в тежко физическо състояние, довело до смъртта на някои от тях. Чрез сканиране на индивидуалната маркировка са установени собствениците на еднокопитните. Комисията проверява състоянието на животновъдните обекти, от които произхождат конете, тяхното съответствие с нормативните изисквания и степента на официален контрол, който е упражняван в тези обекти от Областната дирекция по безопасност на храните-Кюстендил. С оглед да се изключи разпространението на невярна и манипулираща информация, обществеността ще бъде уведомена своевременно за всички констатации от извършената проверка. При установени неправомерни действия или бездействие от страна на служители на Агенцията и нейното териториално поделение в град Кюстендил, те ще бъдат отстранени от работа до приключване на образуваното дисциплинарно производство." - в. "24 часа".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини