Съдят украински пранкер, обявил за над 300 загинали при пожара в Кемерово

Следственият комитет на Русия повдигна обвинения на украинския гражданин Никита Кувиков, известен в мрежата като пранкера Евгений Волнов, съобщава в официалния си Telegram-канал ведомството.

Той публично разпространил недостоверни сведения за броя на жертвите от пожара в Кемерово, заблуждавайки роднините на загиналите и пострадалите, като с това дестабилизира ситуацията", пояснява СК.

Пранкерът е обвиняем по чл от руския наказателен кодекс за "предизвикване на ненавист или вражда". Следователите възнамеряват да поискат мярка за неотклонение "задочен арест" и в скоро време пранкерът да бъде обявен за издирване.

Волнов публикова запис на телефонен разговор със служител в кемеровската морга на своя YouTube канал на 5 март. той се представя са съдебен лекат и заявява на събеседника си, че трянва да очакват не по-малко от 300 тела на загинали при пожара в търговския център"Зимняя вишня". След това в социалните мрежи и месинджърите се разпространява аналогична информация. 

По-късно пред РБК Волнов заявил, че "преброил" 300 жертви на база местата в кината. Той предположил, че руските власти "очевидно, ще се опитат да премълчат загубите". и нарекъл себе си "единственият, който казва истината и не се бои от това".

Безследно изчезнали при пожара в търговския център в Кемерово няма, останките на 64 загинали за открити, съпбщи днес пред жърналисти зам-министърът на Министерството на извънредните ситуации МЧС Владлен Аксьонов. Ведомството няма информация за роднини, които не знаят къде са близките им.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини