Пучдемон е арестуван от германската полиция

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската полиция по обвинения в подстрекателство към бунт, е бил задържан днес от германската полиция. Той е бил арестуван около границата с Дания на път от Финландия към Белгия, докато пътувал по една от магистралите, съобщи Dnevnik.bg.

Полицията в северногерманския град Кил потвърди, че испанският политик е в ареста. Предстои прокуратурата да вземе решение за евентуалната му екстрадиция. По принцип в подобни случаи решението за арест и екстрадиция се взема на следващия ден след задържането.

Испанският върховен съд издаде в петък нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието. През последните няколко дни той бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и изнесе беседа в Хелзинкския университет.

Според европейски медии Пучдмон е бил следен от испанските специални служби по време на целия си престой във Финландия. Точно те са сигнализирали германските власти, когато испанският политик пресякъл германско-датската граница.

Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври миналата година, тъй като на територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуня, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини