150 язовира в критично състояние

Язовирите в критично състояние в страната са 150 на брой. Това сочат данни на Държавна агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН), цитирани от министъра на икономиката Емил Караниколов, който присъства на конференция за цифровата икономика. 
 
В хода на форума стана ясно, че се обмисля възможността държавното предприятие, което ще се заеме с контрола и поддръжката на язовирите у нас, да поддържа чисти и речните корита, а не само големите водоеми.
 
Министърът уточни, че вчера се е провело заседание при вицепремиера Валери Симеонов, по време на което всички министерства са дали становищата по отношение на категоризация на язовирите и задълженията на собствениците и операторите за създаване на аварийни планове."Създава се държавно предприятие, в което ще бъде прехвърлена собствеността на всички общински язовири, които общините не могат да управляват поради липса на средства. Другата възможност, която обсъдихме е да има търговско дружество, което докато се прехвърли собствеността, което няма как да стане за един два дена, ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и чашките на язовирите, така наречените санитарно-охранителни зони. Търси се възможност дали да няма и такова дружество, което да поддържа речните корита", обясни Караниколов.
 
По думите на министъра на икономиката новата структура ще е или под шапката на Министерство на икономиката, или като структура, която се занимава с бедствията и авариите. Относно стопанската дейност, министърът коментира, че собствениците така или иначе плащат наем и данъци и затова приходите към Фонда за стопанисване на язовирите първоначално ще бъдат изцяло бюджетни средства, а постъпленията след това ще са като процент от наемите. "Държавна агенция по метрологичен и технически надзор има такава първоначална информация с прехвърляне на собствеността и създаването на това дружество ще започне веднага дейности по отстраняване на всички нередности", допълни Караниколов.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини