Двама се карат, трети печели

През последните няколко дни столицата се радва на завиден интерес и труженици денонощно. Идейният конфликт между премиера Сергей Станишев и кмета Бойко Борисов се оказа положителен за столичани - днес и кофите празни, и улиците лъснати.

Вчера Станишев не пропусна да отчете, че петте фирми, мобилизирани от кризисния щаб, чистят много по-евтино от столичните чистачи. Причина за това е, че на фирмите се плаща на тон извозена смет до Суходол, а не на вдигане на кофи, пише в днешния си брой Монитор.
Според Станишев правителството е изчакало достатъчно време Столичната община да се справи с проблема с отпадъците, а градските чистачи нямат достатъчно капацитет да чистят системно и качествено.

"Тези фирми, с които бяха сключени договори, нямат достатъчен капацитет, за да покрият цяла София и качествено и системно да извозват боклука, да не говорим за другите елементи на почистването - миене на улиците, премахване на нерегламентираните сметища, които са стотици в София", коментира Станишев.

По думите му столицата е много по-чиста днес (б. а. -вчера), отколкото преди една седмица.

"Министерският съвет не търси политизиране на въпроса с боклука, това е въпрос, важен за столичани, и правителството винаги е търсило разумни решения", каза още премиерът.

Междувременно стана ясно, че 8-те фирми, които отговарят за почистването на София, сами ще определят обема на работа. Това ще стане чрез подготвени от тях оперативни планове. В документите ще пише как ще се покрият изискванията на градската управа за чисти улици.

"Фирмите сами ще опишат как точно ще чистят, за да достигнат това, което искаме от тях", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска на заседание на общинската комисия по екология.

Така на практика ще се промени начинът на отчитане на дейността и ще отпадне терминът "годишна задача". Причината - при гласуването на годишната задача се предвижда столицата да се почиства от фирмите "Заубермахер", "Волф" и ДИТЦ.

Впоследствие австрийският чистач отпадна от сметките, защото Антимонополната комисия отмени конкурса за избора й, а двете фирми на "Новера" отказаха да чистят.

"В годишната задача се описва само колко пъти трябва да се вдигне една кофа от определена улица, а в новите оперативни планове фирмите ще описват и каква техника и колко работници ще използват при изпълнението на задачите", обясни Мария Бояджийска. По думите й инспекторатът ще има право да направи корекции и да увеличи кратността, посочена от фирмите.

Червените общинари обаче настояват градската управа да намери начин да информира гражданите колко пъти на ден ще се събира боклукът от улиците. Социалистите искат и 4% по-ниска такса смет заради кризата с почистването в София.

В това време разкраченото положение в чистотата на София продължава да ражда абсурди, отчита в. Сега.

Въпреки призивите за координация между общината и сформирания национален кризисен щаб, двете институции продължават да не си говорят. Така общината започва от днес да мие улиците, въпреки че голяма част от артериите вече бяха измити от бившия концесионер "Новера".

Акцията за миене на улиците от 8-те фирми, с които работи общината, бе планирана преди обявяването на кризата. В събота обаче кризисният щаб привика "Новера" и за последните 4 денонощия много от булевардите в центъра бяха измити. Няма никаква гаранция, че те няма отново да се мият, защото общината не признава наличието на кризисно положение и отказва да участва в работата на кризисния щаб.

Опитът на кризисния щаб да избегне дублирането на дейности, като привика районните кметове, вчера се провали.

На срещата се е отзовал един-единствен районен кмет - Панайот Бончев от БСП, на "Лозенец". Районни кметове на ГЕРБ, потърсени от "Фокус", масово уверяваха, че криза няма.

Междувременно прокуратурата обяви, че е приключила проверката на ДАНС в "Новера", наредена при старта на кризата с боклука преди месец. От държавното обвинение не пожелаха да обяснят какво точно е установила проверката, но много неща били станали ясни. До седмица наблюдаващият прокурор трябвало да реши дали има данни за престъпление, които да налагат образуване на дело.







Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини