Хора нападат самоуправляващи се автомобили по улиците

Разгневени жители нападат съвременния еквивалент на десептиконите от филма Трансформърс – автономните автомобили.

Досега през годината, самоуправляващи се автомобили са участвали в 6 пътни инцидента по обществени пътища. В поне два от тях разгневени хора крещели и удряли автономните коли.

Според калифорнийската пътна полиция, в един от случаите пешеходец нападнал самоуправляващ се Шевролет Болт, докато машината чакала на светофар в Сан Франциско. Автомобилът бил в самоуправляващ се режим, но с човек на шофьорската седалка, както повелява закона.

Разгневеният пешеходец пресякъл улицата “крещейки”. След това “ударил лявата страна на задната броня и затиснал колата с цялото си тяло”, повреждайки левия мигач.

Във втория инцидент отново участвал Шевролет Болт, той се състоял в Сан Франциско, но този път автомобилът бил управляван от човек.

Когато шевролетът спрял зад такси, таксиметровият шофьор слязъл от автомобила си и нападнал автономната кола. Според свидители, той удрял предното стъкло, причинявайки драскотини.

И в двата случая няма пострадали хора. Производителят на самоуправляващите се автомобили все още не е коментирал инцидентите.

Автономните коли не са необичайна гледка в Калифорния. Щатът вече разреши на автомобилопроизводителите да изпробват технологиите си за автономно управление, при положение, че има човек зад волана. Съвсем скоро компаниите ще могат да тестват и напълно автономни коли, без водачи.

Във всички регистрирани инциденти със самоуправляващи се автомобили, зад волана седели хора. Как да сме сигурни тогава, че гневът е бил насочен срещу автоматизацията, а не защото са били управлявани лошо или защото са спрели върху пешеходна пътека?

Истината е, че няма как. Поне засега. В същото време, обаче, вече бяха регистрирани случаи на нападения и върху други автономни машини.

Приют за животни в Сан Франциско се изправи пред огромно недоволство, след като започна да използва патрулиращ робот.

Разгневени жители нападнаха машината, като я повалиха на земята и изляха сос за барбекю върху сензорите и.

Възможно е това да е знак за общественото отношение към автоматизацията като цяло.

Идеята за автоматизирани технологии, които превземат работните ни места, е плашеща. Тя всъщност прави нападенията на таксиметрови шофьори върху самоуправляващи се автомобили донякъде обясними. В крайна сметка работните места на водачите на таксита са застрашени от интелигентните машини.

През декември миналата година, самоуправляващ се Шефролет Болт участва в инцидент, при който пострада човек. Възможно е нападенията над автономни автомобили да са опит да защитим собствения си вид.

Идеята на автономните технологии, обаче, е да защитава хората.

Целта на робота в приюта за животни била да намали броя на престъпленията и да направи работното място на персонала по-безопасно. Междувременно, автономните автомобили биха могли да направят пътищата по-безопасни, елиминирайки причина номер едно за пътните инциденти: човешките грешки.

Второто изглежда много по-вероятно при настоящите обстоятелства – фактът, че поне двама души са решили, че да нападнат самоуправляващ се автомобил е добра идея, съвсем не ни вдъхва доверие в човешката способност за вземане на решения.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини