Откриха неподозирана суперколония на пингвини на отдалечен остров

Изображение 1 от 2

    Учени откриха неизвестна до момента суперколония пингвини на Адели на отдалечените острови Дейнджър в Антарктика.

    Островът бил обитаван от 750 000 двойки пингвини – общият им брой бил около 1.5 милиона. Това е повече от всички други пингвини на Адели в Антарктика взети заедно.

    Любопитният случай ни напомня, че има толкова много неща за планетата, които все още не знаем и в същото време дава надежда на учените. Досега съществуваха опасения, че числеността на този вид пингвини бързо намалява, в резултат на климатичните промени.

    Преди откритието никой не би предположил, че тази скалиста верига от острови е дом на пингвини, какво остава за цели 1.5 милиона.

    Островите са изолирани, обградени от дебел морски лед, което означава, че са останали скрити от света и някак защитени от ефекта на климатичните промени и човешката дейност.

    Но през 2014, изследователите забелязаха нещо интересно на сателитни изображения – изпражнения – сигурен знак за присъствието на пингвини. При това в огромни количества.

    За да разбере какво се случва, екипът се отправил на експедиция през 2015, крайната им цел била да установят категорично дали на островите наистина има пингвини.

    Когато пристигнали, останали шокирани от присъствието на стотици хиляди птици. След преброяване на ръка и с помощта на дрон се оказало, че островът е дома на 751 527 двойки пингвини.

    “Водата около островите гъмжеше от пингвини. Островите Дейнджър не просто са приютили най-голямата популация на пингвини на Адели в Антарктика, но изглежда, че при тях не се наблюдава спад в числеността, подобно на другите популации, засегнати от климатичните промени”, казва Майкъл Полито, изследовател от Държавния университет в Луизиана.

    Преброяването на пингвините дава на учените важна отправна точка за бъдещи промени.

    То ще им помогне и да разберат защо при другите популации се наблюдава значителен спад, а тази продължава да процъфтява. Възможно е причаната да се корени в състоянието на морския лед, наличието на храна или нещо друго.

    Източник: sciencealert.com
     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини