Обиколката на талията е предпоставка за инфаркт на миокарда

Колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-голям е рискът от инфаркт на миокарда за мъжете и жените на средна възраст и за по-възрастните хора, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от Франс прес.

Американски изследователи анализирали резултатите от две проучвания в Швеция, обхванали 36 873 жени на възраст между 48 и 83 години и 43 487 мъже на възраст между 45 и 79 години.

Участниците отговорили на въпроси, свързани с техния ръст, телесно тегло и обиколка на талията.

Между януари 1998 г. и декември 2004 г. 382 жени, участвали в проучванията, получили инфаркт на миокарда, като 357 от тях били хоспитализирани, а 25 умрели.

През същия период 718 мъже получили инфаркт на миокарда, като 679 от тях били настанени в болница, а 39 умрели.

Базирайки се върху отговорите на участниците, изследователите установили, че 34 на сто от жените имали наднормено тегло, а 10 на сто били затлъстели. Колкото до мъжете, 46 на сто от тях имали наднормено тегло, а затлъстелите били също 10 на сто.

"Независимо дали се взима предвид индексът за телесна маса или обиколката на талията, констатирахме, че излишните килограми са свързани с повече инфаркти на миокарда4, заяви главният автор на изследването д-р Емили Левитан от болницата "Бет Израел Дийкънис" в Бостън, Масачузетс.

Резултатите от изследването са публикувани в Circulation.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини