Сезонът на зачеване влияе върху риска от вродени дефекти

Жените, които зачеват през пролетта или лятото, са изложени на по-висок риск да се сдобият с бебета с вродени дефекти. Авторите на ново изследване са установили, че това може да се дължи на действието на пестицидите, предаде Ройтерс.

Използвайки данни от правителствено проучване, направено в периода между 1996 и 2002 г., изследователите от Колежа по медицина на Илинойс са открили, че процентът на вродените дефекти е най-голям сред децата, заченати между април и юли. През този период концентрацията на повърхността на водата на пестициди и други селскостопански химикали се увеличава.

Откритието на специалистите посочва връзката между вродените дефекти и пестицидите, но не доказва причина и следствие. За някои от изследваните химикали, като атразин срещу плевели например, има подозрения, че увреждат развиващите се ембриони.

Вродените дефекти, като цепнато небце, спина бифида и синдром на Даун засягат около 3 процента от новородените в САЩ. Някои от рисковите фактори, обуславящи тези аномалии, са установени - тютюнопушене, употреба на алкохол, по-голяма възраст на майката. Учените обаче все още се опитват да разберат дали и околната среда не влияе върху риска от вродени дефекти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини